Törvényt módosítanának

41

A fuvarozócégek tevékenységében nemcsak a hazai kritikán aluli infrastruktúra, a nemzetközi szállítást esetenként ugyancsak zavaró migrációs áradat és az RCA folyamatos drágulása jelenti a gondokat, hanem egyre inkább a megfelelő felkészültségű és tapasztalatú tehergépkocsi-sofőrök hiánya is. A Romániai Közúti Szállítók Szövetségének (UNTRR) illetékesei szerint a sofőrkrízis kihat a hazai fuvarozók versenyképességére is. Egyébként a magasan szakképzett sofőrhiány számos európai országban is gondot jelent.

Napi rendszerességgel akinek módjában áll nyomon követni a hazai írott sajtóban (hogy a hirdetéses portálokról ne is beszéljünk) megjelenő álláshirdetéseket, azt tapasztalhatja, hogy a leggyakrabban felbukkanó állásajánlat a hivatásos gépkocsivezetőkre vonatkozó. Olyanokra, akik megfelelő kategóriákkal és nemzetközi fuvarozásra is feljogosító atesztáttal is rendelkeznek. Ilyen állásokat kínálnak egyaránt hazai tőkéjű fuvarozócégek, de nemzetközi szállítmányozók romániai leányvállalatai is, sőt külföldi (például magyarországi) székhelyű cégek is. Hallani arról, hogy a kínálat jóval meghaladja a keresletet, azaz rendszerint kevesen jelentkeznek. A jelek szerint még a jó kereseti lehetőség, a hazai nettó átlagbérnek a kétszerese, illetve a havi 2000 eurót is megközelíthető ajánlat sem vonzó. Azaz lehet, hogy vonzó, de kevés az olyan „sofőrkönyves”, aki eleget tud tenni a nemzetközi fuvarozásban való részvétel megkövetelte feltételeknek.

Vesztegelhetnek a járművek
A legnagyobb hazai közúti személyszállító cég, az Atlassib vezérigazgatója szerint is egyre nagyobb gond a megfelelő létszám biztosítása, már az is problémát jelenthet, ha egy vagy két gépkocsivezető nyugdíjba megy vagy „átáll” egy esetleg nagyobb bért kínáló céghez. Az Atlassibnek egyébként a flottája 200 társasgépkocsit jelent, az alkalmazásában lévő gépkocsivezetők száma megközelíti a 600-at. A kezdőbér állítólag havi nettó 800 euró körül van, de a nagyobb szolgálati idővel, illetve tapasztalattal rendelkezőknek akár az 1000 eurót is meghaladhatja. Egyébként a cég 2015-ben az általa üzemeltetett 37 külföldi útvonalon összesen 590 000 utast szállított. Legtöbbet Olaszországba, Spanyolországba és Németországba. (Egyébként a tavaly csökkent az Olaszországba, illetve az onnan Romániába utazók száma, de fokozódott az érdeklődés az Egyesült Királyságba irányuló járatok iránt.) A cég illetékesei szerint az még nem fordult elő, hogy menetrendszerű járatokat le kellett volna állítani gépkocsivezetők hiánya miatt, de az igen, hogy nem tudtak vállalni alkalmi kül­földi utakat. Állítólag a teherszállító cégek esetében még nagyobb a gond, s ezért bizony megtörténhet, hogy vesztegelnek az egyébként üzemképes járművek.

Korábban kellene kezdeni
Az érdekképviseleti szervezet, az UNTRR azt szorgalmazza, hogy az illetékes hatóságok tegyék lehetővé a fiatalok számára már 18 éves kortól kezdődően azok hivatásos gépkocsivezetővé „avatását”. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy módosuljon a törvényes keret, olyan értelemben, hogy már 18 éves életkortól hivatásos sofőré váljanak a fiatalok. A hazai jogszabályozás egyébként a C és a CE kategóriák esetében legalább a 21. életév betöltését írja elő, összhangban a hajtási jogosítványokra vonatkozó 2006/126-os uniós direktívával. A hazai tapasztalatok szerint a líceum elvégzése után a 18–21 éves fiatalok érdeklődése más irányba mozdul el, nemigen áll módjukban „kivárni”, s talán ez az egyik oka annak, hogy egyre kevesebb a hivatásos gépkocsivezető. Az Európai Bizottság az UNTRR beadványára válaszolva nem zárkózott el attól, hogy Románia alkalmazza a 18 éves minimális életkort, amelyre egyébként utalás van a 2003/59-es direktívában, s amelyeket egyes tagállamok figyelembe is vesznek, kivételes módon eltekintve a már említett 2006/126-os direktíva előírásaitól.
Említettük, hogy a sofőrhiány az utóbbi évtized során hovatovább felerősödött, talán nem véletlenül, hisz jelenleg a teljes forgalomnak (a belföldi együtt a nemzetközivel) mintegy 78 százalékát a közúti szállítás vallhatja a magáénak. Csupán csak a személyszállító cégek száma 3900 körül van, az azok által birtokolt társasgépkocsik száma pedig 23 000.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek