2021, január 18, hétfő.

Törvénymódosító javaslatok

A jogsértések megszüntetését kívánja elérni a Magyar Polgári Párt (MPP), ezért két törvénymódosító javaslat előterjesztésével bízta meg Kulcsár-Terza József, MPP-s parlamenti képviselőt. A 2000/137-es kormányrendeletet, illetve a tanügyi törvényt módosító indítványokat múlt héten iktatatta a bukaresti képviselőházban Kulcsár-Terza.

Kulcsár-Terza József, Mezei János, Salamon Zoltán. Próbálkozások Fotó: lázár Hajnal

Mezei János pártelnök, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő és Salamon Zoltán ügyvezető elnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2000/137-es kormányrendelet módosítása a diszkriminációs ügyek esetében hivatott felgyorsítani a tárgyalási, illetve a fellebbezési folyamatokat.
A tanügyi törvényt módosító javaslat pedig előírná, hogy a 6. osztály végén megszervezett felmérők esetében, illetve a 8. osztály végén tartott képességvizsgán minden tanuló egységesen az anyanyelvéből vizsgázzon. Szeretnék elérni továbbá, hogy az érettségi esetében mindenki ugyanannyi és ugyanolyan jellegű vizsgát tegyen.
A szórványban élők oktatásának segítése is célja a módosításnak – a tervezet javaslata szerint azokban a helységekben, ahol vegyes tannyelvű iskolákban vagy óvodákban zajlik kisebbségi oktatás, hozzanak létre önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézményeket a kisebbségi közösségek számára.
A politikusok hangsúlyozták, hogy a módosítási javaslatokkal nem az a cél, hogy a kisebbségi oktatásban részesülők ne tanulják meg az állam nyelvét. Hogy ez ne következhessen be, a későbbiekben olyan ponttal is tervezik kiegészíteni a tanügyi törvényt, amely leszögezi, hogy a középiskolai évek során minden kisebbségi oktatásban részesülő diák számára kötelező legyen megszerezni bár a középfokú képesítést román nyelvből. Kérelmezni fogják ugyanakkor, hogy az erdélyi román középiskolás diákok számára kötelező legyen az alapfokú magyar nyelvvizsga.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb