Történészek egymás között

Ebben a formában először találkozik a szakma Erdélyben Fotó: Daczó Katalin

A gyergyóremetei Balás Gábor Művelődési Házban tegnap délután nyitották meg az első erdélyi történésztábort. A Gyergyói Szemle Egyesület által szervezett tábor célja az erdélyi történeti kutatások aktuális eredményeinek, kutatási programjainak bemutatása, az együttműködési folyamatok segítése.

Ebben a formában először találkozik a szakma Erdélyben Fotó: Daczó Katalin

Nagy József gyergyó­re­me­tei hadtörténész, a tábor főszervezője a négynapos rendezvény céljáról, szükségességéről szólt bevezetőjében.
– Két évvel ezelőtt kétnapos találkozón merült fel egy erdélyi történésztábor szükségessége, és most íme, megnyithatjuk az első Erdélyi Történésztábort, amely remélem, jól hangzó név lesz – mondta. A várakozások alapján vasárnap estig legkevesebb 50-60 történész és történészhallgató fordul meg a rendezvény résztvevőjeként.
Barti Tihamér, a megyei önkormányzat történelem–régész szakot végzett alelnöke kiemelte, különösen fontosnak tartja, hogy a tábor programjában szerepel a 2018 évi centenáriumi évfordulóról való elmélkedés, a tervek, az elképzelések egyeztetése, a Trianon 100 munkacsoport munkája.
– Szeretném a szakma képviselőit bátorítani, hogy minél több ötlettel, elképzeléssel forduljanak a finanszírozók felé – jelentette ki az alelnök. – A szakmától érkező elképzeléseknek mindig nagyobb a létjogosultságuk.
Bárdi Nándor történész bevezető előadásában az erdélyi magyar társadalomkutatás legújabb, legfontosabb eredményeit foglalta össze, majd várostörténeti kutatási beszámolókat hallhattak az érdekődők.
Az első erdélyi történésztábor zárt körű előadásain és vitáin szó lesz többek között a székely identitásvizsgálatról, az iskolai történelemoktatásról, a Trianon 100 programról, az 1916-os román betörésről, és lesznek könyv- és filmbemutatók is.
A rendezvény társszervezői a Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa, támogatója Gyergyóremete Önkormányzata, valamint a Bethlen Gábor Alap.

Daczó Katalin