Történelmi rekord

Tartós fogyasztási cikkek piaca

67

Jó ideje halljuk, mondjuk, hogy a hazai gazdasági fejlődés motorját az utóbbi két esztendő során a fogyasztás, s azon belül a lakossági fogyasztás képezte. Ezt az állítást számadatokkal lehet alátámasztani, például a kiskereskedelem üzleti forgalmára vonatkozó számadatokkal. Ebben az összefüggésben utalhatunk arra is, hogy 2018-ban a tartós fogyasztási javak piacán történelmi rekord született, annak értéke elérve a 3,4 milliárd eurót.

A 2000-es évek elején a szóban forgó árucikkek iránti kereslet kedvező tendenciába fordult, 2008-ban elérve a 2,48 milliárd eurós értéket. Az akkor bekövetkezett gazdasági-pénzügyi válság nyomán 2009-ben óriási visszaesés következett be, az üzleti forgalom 1,4 milliárd euróra zsugorodva, majd 2010-ben 1,2 milliárd euróra. 2016-ra sikerült ismét elérni a válság előtti „teljesítményt”, s abban az esztendőben több mint 2,5 milliárd lej értékben vásároltak az ország lakói tartós fogyasztási árucikkeket (hűtőszekrényeket, mosógépeket, mosogatógépeket, porszívókat, fényképezőgépeket és fényképészeti felszereléseket, irodai felszereléseket, távközlési eszközöket, elektronikus és IT-készülékeket). A múlt esztendőben pedig megszületett a már említett 3,4 milliárd eurós rekord, amely közel 40%-kal haladja meg az előbbi, a 2008-as esztendei 2,48 milliárd eurós rekordot. Amúgy a tavalyi csúcsteljesítmény elérésében az „első hegedűs” a távközlési felszerelések és eszközök piaca volt, amely részesedése az összforgalomban meghaladta az 50%-ot. Idetartozik az is, hogy a megelőző esztendőhöz viszonyítva a szóban forgó piaci szegmens 23%-kal bővült. Abszolút számban kifejezve 1,4 milliárd euróról van szó, s az érdekesség kedvéért megjegyeznénk, hogy a távközlési szegmensben az első helyet az okostelefonok foglalták el. A becslések szerint egyébként a hazai lakosságnak több mint 60%-a rendelkezik okostelefonnal. (Az is érdekesség, hogy a kereslet jobbára a középkategóriás és a prémium kategóriás okostelefonok irányába mozdult el.)

Piaci szerkezet
Érdemes megnézni a szóban forgó árucikkek különböző szegmenseinek eladásai statisztikáját. Elektronikai árucikket 539 millió euró értékben forgalmaztak (2017-hez viszonyítva 6,6%-os növekedés), a nagy elektromos háztartási gépek üzleti forgalma 645 millió euróra rúgott (+ 8,4%-os), a kis elektromos háztartási készülékek piaca 245 millió eurót jelentett (+7,4%), az IT-szegmens 485 millió eurós bevételt könyvelhetett el (+7,8%), a távközlési eszközök árbevétele 1,4 milliárd euró volt (+22,7%), irodai felszerelésekből 37 millió euróra vásároltak (+15,2%), fényképezőgépből és fényképészeti felszerelésből pedig 23 millió euróra (–9,9%).
Tehát amint már arra utaltunk, a szóban forgó piacon a legnagyobb részesedést, illetve a legnagyobb árbevételt az IT-szegmens jegyezte, s azt követte a nagy elektromos háztartási gépeké. Ezek esetében éves viszonylatban 12%-os árbevétel-gyarapodásról lehet beszélni, de az érdekesség kedvéért megjegyeznénk azt is, hogy a legnagyobb arányú növekedés, 47%-os, az elektromos ruhaszárítók esetében következett be, azt követték a mosogatógépek 18%-os plusszal. A szóban forgó árucikkek eladási toplistáján a harmadik helyet a kis elektromos és elektronikus háztartási berendezések foglalták el 539 millió eurós árbevétellel, ami 2017-hez képest 7%-os bővülést jelent. Ebben a szegmensben az első helyet 85%-os piaci részesedéssel a televíziókészülékek foglalták el, amelyek esetében országos viszonylatban 458 millió eurós árbevétel szerepel az éves mérlegben.

Piacvezető márkák
A tulajdonképpeni háztartási elektromos berendezések és gépek esetében az üzleti forgalom értéke 2018-ban 890 millió eurót tett ki, s abból közel 75%-ot tett ki a gáztűzhelyekre, a mosógépekre és a hűtőszekrényekre fordított pénz. Nos, ezek esetében érdemes megemlíteni azt is, hogy három olyan termékféleség van, amely esetében a helyi Arctic termékei örvendenek a legnagyobb vásárlói érdeklődésnek. A Dâmbovița megyei Gaești helységben van az Arctic hűtőszekrény- és mélyhűtőgyártó cég (amely jelenleg a török érdekeltségű Arcelic Csoport leányvállalata). Két márkanéven (Arctic és Beko) forgalmaznak gáztűzhelyeket, illetve elektromos sütőket és főzőlapokat, s e termékféleség tekintetében ez a márka a piacvezető, akárcsak a mosógépek és a hűtőszekrények esetében. A mosogatógépek piacát a Whirlpool márka uralta, a porszívókét a Rowenta (gyártója a francia SEB cégcsoport), a gyümölcsprések, a mixerek és a kávéfőzők esetében a Philips márka a legkedveltebb, a mikrohullámú sütők esetében pedig a Samsung. Egyébként a mikrohullámú sütők piaca beszűkülni látszik, lévén, hogy a potenciális vásárlók érdeklődése egyre inkább a csúcstechnológiákat felhasználó elektromos kályhák, illetve sütők és főzőlapok irányába mozdul(t) el, olyanok irányába, amelyek már a luxuskategóriába tartoznak. Megjegyzendő, hogy ilyen „szofisztikált” konyhai berendezéseket már országunkban is gyártanak a svéd érdekeltségű Electrolux szatmári gyárában.
A megnövekedett vásárlóigényekkel amúgy számolnak a hazai gyártók, pontosabban a külföldi befektetők is. Ilyen értelemben utalhatunk arra, hogy az Arctic rövidesen üzembe helyezi az új gyárát, ahol mosó- és mosogatógépeket fognak gyártani. A német Karcher pedig közvetlenül, valamint együttműködve a Curtea de Argeșen található Electroarges gyárral porszívókat szerel össze (amúgy a Karcher a jövő esztendőben átadja Curtea de Argeșen a második gyáregységét is, ahol porszívókon kívül másabb elektromos háztartási készülékeket is fognak gyártani). Az olasz érdekeltségű DeLonghi, valamint a holland érdekeltségű Philips kávéfőzőket gyárt a Kolozsvár melletti Zsuk községben. A német érdekeltségű Bosch nemrégiben jelentette be, hogy országunkban mosógépösszeszerelő gyárat létesít.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek