Történelmi kupagyőzelem

Továbbjutott az FK Csíkszereda!

536

Alfred Hitchcock filmjeinek drámaiságát túlszárnyaló mérkőzésen, hosszabbítások és tizenegyesrúgások után az FK Csíkszereda a Bukaresti Dinamo együttesét felülmúlva bejutott a román kupa legjobb nyolc csapata közé.

Győztes harc a labdáért. Focicsoda

A csíkszeredai labdarúgás történetében először a legjobb nyolc közé jutott a Román-kupa küzdelemsorozatában az FK Csíkszereda. A telt házas mérkőzés első félidejében ugyan nem született gól, azonban az már rögtön a kezdés után kiderült, hogy az FK egyenrangú ellenfele lehet a Dinamónak.

Fordulatos mérkőzés
A hazai csapat meglepően bátran, magasra feltolt védelemmel és hatékony letámadással kezdett. A két-
osztálynyi különbség egyáltalán nem látszott a pályán. Abból a szempontból is történelmi volt a találkozó, hogy először rendeztek villanyfényes labdarúgó-mérkőzést Csíkszeredában. A szurkolók között ugyanakkor akadt, aki nem volt maradéktalanul elégedett a fényerővel, volt, aki bekiabált, hogy inkább a pálya főtribünhöz közelebbi részén játsszanak, hogy ő is lásson valamit. Az idő múlásával, ahogy a játék ritmusa, lüktetése egyre jobban lekötötte a nézők figyelmét, elhalkultak az elégedetlen hangok, és az eredmény állása miatt úrrá lett a közönségen az izgalom. Az első félidő ugyanis teljesen kiegyenlített játékot hozott, sőt a 35. percben az FK szemmel láthatóan átvette az irányítást. Ekkor azonban még csak az elvetemült optimisták hittek kedvenceik továbbjutásában.
Ez a második félidőben mindössze négy perc alatt teljesen megváltozott. Az FK ugyanis két távoli átlövéssel kétgólos előnyre tett szert. Előbb Majzik hatalmas szabadrúgás-góllal szerezte meg a vezetést mintegy 25 méterről, majd az 52. percben Magyari lőtt óriási bombagólt ugyanilyen távolról, de ezúttal akcióból. A lelátó népe először kezdte elhinni, hogy továbbjuthat az FK.
A Dinamo azonban megrázta magát, és Nistor duplája révén egyenlített. Ezután változatos, rengeteg helyzettel tarkított mérkőzést vívott a két csapat egymással. Újabb gól nem született, következtek a hosszabbítások. Amikor Neicuțescu a 106. percben megszerezte a vezetést a vendégeknek, úgy tűnt, eldőlt a továbbjutás sorsa, azonban hat perccel a hosszabbítás vége előtt Berde István egyenlíteni tudott.

Tovább már fokozni sem lehetne
A mérkőzés tehát 3–3-as döntetlennel ért véget, így a büntetőrúgások döntöttek a továbbjutó kilétéről. A párbaj forgatókönyvét akár maga Alfred Hitchcock is megírhatta volna. Az FK játékosai hibáztak hamarabb kétszer is, de ugyanez a Dinamónak is sikerült. Az ötödik párban Grozav fölé panenkázott. Döntés csak a 10. párban született, meglehetősen botrányos körülmények között. Nagy Zsolt belőtte a tizenegyesét, ezzel 6–5-re vezetett az FK. A belga Delorge büntetőjét pedig hárította Bordás, a hazaiak kapusa. A játékveztő azonban megismételtette a büntetőt. Ekkor azonban kitört a botrány. Az addig példásan fegyelmezett csíkszeredai közönségnél elszakadt a cérna, rá is kezdtek a cigányok, cigányok rigmusra. Bordás azonban a megismételt 11-est is kivédte.
Történelmi tettet hajtott végre ezzel az FK, 25 éve ugyanis a Csíkszeredai Rapid büntetőkkel elbukta a Román-kupa nyolcaddöntőjét.
A legjobb nyolc csapat között Székelyföld két csapattal is képviselteti magát, a korábban továbbjutott Sepsi OSK mellett a Csíkszeredai FK is várhatja a sorsolást.

Labdarúgó Románia-kupa, nyolcaddöntő
FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo 3–3 (2–2, 0-0) büntetőrúgások után 6–5
Gólszerzők: Majzik 48 p., Magyari, 52 p., Berde 114 p., illetve Nistor 54 p., 59p.
Tizenegyesrúgások:
Gonzalez Éder kihagyta 0–0, Nistor belőtte 0–1;
Jebari belőtte 1–1 , Salomao belőtte 1–2;
Veres Szilárd 1–2 kihagyta, Hanca kihagyta 1–2;
Majzik belőtte 2–2, Katsikas belőtte, 2–3;
Bajkó belőtte 3–3, Grozav kihagyta 3–3 ;
Fabio belőtte 4–3, Neicuțescu belőtte 4–4;
Berde belőtte 5–4, Ricardo Grigore 5–5;
Mitra kihagyta 5–5, Oltean kihagyta 5–5;
Solymosi kihagyta 5–5, Ciobotariu kihagyta 5–5;
Nagy Zsolt belőtte 6–5, Delorge 6–5 kihagyta.
Játékvezetők: Antonie Andrei, Radu Iulian és Slabu Stelian (mind Bukarest).
Megfigyelők: Oláh József (Sepsiszentgyörgy) és Vamanu Vasile (Piatra Neamţ).

Az FK összeállítása: Bordás – Majzik, Mitra, Berde, Fabio Guaru – Veres – Györgyi, Csűrös, Jebari,
Éder Gonzalez – Magyari
A Dinamo összeállítása: Muțiu – Delorge, Ciobotariu, Katsikas, Olteanu – Șerban, Gomelt – Hanca, Nistor, D. Popa – Moldoveanu

13-szoros kupagyőztes és a közös vonások

A Bukaresti Dinamót még 1948-ban alapították belügyminisztériumi csapatként, amely fennállása során 18 bajnoki címet, illetve 13 Románia-kupa-győzelmet tudhat magáénak. A klub kétségkívül a nyolcvanas években élte fénykorát, amikor rendre ott volt a Bajnokok Európa Kupájában (BL elődje) vagy épp a Kupagyőztesek Európa Kupájában (későbbi UEFA-kupa, majd Európa Liga).
Két közeli hasonlóság is van a Dinamo és a csíki labdarúgás között. Egyrészt a Dinamo első bajnoki címének részese volt az a Bakucz László is, aki a hetvenes években Csíkszereda felnőtt csapatának trénere volt. Másrészt a csíki labdarúgás legnagyobb alakja, Ilyés Róbert, legnagyobb sikerei helyszínén a Bukaresti Rapidnál épp azzal a Mircea Rednic-kel dolgozott, aki jelen pillanatban a Dinamo alakulatát vezényli a kispadról.

Bajnoki forduló hétvégén

Bár az FK Csíkszereda tegnap este kupameccset játszott, attól még nem áll le az élet a harmadik liga kiírásában, hiszen a 11. forduló meccseit rendezik. Íme a hétvégi műsor: péntek, 14 órától: Székelyudvarhelyi FC – Kolozsvári Sănătatea, Nagybánya – Marosvásárhelyi MSE, Dés – Torda, Kolozsvári CFR II. – Barcarozsnyó, Medgyesi Gaz Metan II. – Szászhermány; szombat, 14 óra: Radnót – Szászrégen, Lénárdfalva – Tasnád; vasárnap, 14 óra: Besztrercei Gloria – FK Csíkszereda.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek