Történelmi események részesei

32

Történelmi események részesei vagyunk, ugyanis idén huszonötödik alkalommal tartják a csíksomlyói pünkösdszombati fogadalmi búcsú ünnepi szentmiséjét a szabad ég alatt, a Kis- és Nagy-Somlyó hegye közti Nyeregben, s már az is történelem, hogy a szabadtéri szentmisével egyidős a Duna Televízió búcsús közvetítése. Mai lapunkban több megszólaló is emlékezik arra, hogy miként kellett új helyszínt keresni a kegytemplom helyett a búcsús szintmisének ahhoz, hogy mindenki részesülhessen belőle, miként viszonyult a zarándoktömeg az új helyszínhez, hogyan vették elejét a somlyói ferences barátok annak, hogy a szabadtéri liturgián való részvétel ne váljék kirándulássá, piknikké. No meg arról is, miként vált százezrek imája által megszentelt hellyé a hegynyereg, s hogyan járult ehhez hozzá a nemzet televíziójaként induló Duna Televízió elkötelezett stábja. Ez alatt az idő alatt felnőtt egy új generáció. Egy olyan nemzedék, amelynek tagjai számára a jelenlegi búcsús helyszín az elfogadott, a természetes, a megszokott, no meg az is, hogy szabadon, tiltások nélkül hatalmas embertömegek kerekednek fel és érzik szükségét annak, hogy legalább egyszer részt vegyenek a somlyói zarándoklaton, megérezzék annak erejét, megéljék csodáját. S ennek a csodának részesei, megélik és átérzik a más vallásúak, a kételkedők, a hitüket nem gyakorló katolikusok egyaránt.
Bár történelmi léptékben 25 év nem több egy szempillantásnyi időnél, a negyedszázaddal ezelőtti, 1993-as csíksomlyói történések fordulópontot jelentenek a hely, a székelyföldi térség, de Erdély, sőt a magyar nemzet történetében is, ekkor új fejezet nyílt, s ennek hatásait érezzük ma, ennek következményei a mai történések.
Csíkszeredába folyamatosan jönnek a zarándokok, a város már tele van vendégekkel. Előbb a messziről jövők érkeznek, akik több időt szánnak az utazásra, s ha már megtették a hosszú utat, nemcsak a zarándoklaton vesznek részt, hanem más programokat is beiktatnak, ismerkednek a természeti szépségekkel, a helyi kulturális kínálattal. Ilyenkor ritka az a ház, ahová nem érkezik vendég, ha nem is szállnak meg, de egy ebéd erejére vendégül látnak rokont, barátot, ismerőst vagy netán ismerősök által beajánlott idegent. Ez már így szokás, ez is a búcsú velejárója. Olyan, mint a tekintélynek örvendő nagyszülő névnapja vagy születési évfordulója, amikor összegyűl a család apraja-nagyja. A szeretett személy összefogja a családot. Ugyanez történik pünkösdszombaton is, csak nagyobb léptékben: a Mária-tisztelet, a zarándoklat összetartó ereje egybegyűjti a közösség tagjait.
Az idei zarándoklat az ifjúság éve jegyében zajlik, s vezérelve pedig a Mária által a rá szabott feladat, küldetés elfogadásakor mondott szavai: „Legyen nekem a Te igéd szerint!” Mindannyiunknak feladatunk van, ne bújjunk ki ezek terhe alól. Erre biztatnak ezek a szavak, s ehhez ad erőt a történelmi távlatokkal bíró zarándoklat.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.