Történelmen és matematikán túl

Ma van az utolsó vizsga

122

Tegnap tartották az idei érettségi harmadik vizsgáját a szaknak megfelelő tantárgyakból: a humán szakosoknak Románia történelméből, míg a reál szakosoknak matematikából kellett bizonyítaniuk felkészültségüket. A történelem érettségin átfogó, majdnem minden korszakra vonatkozó feladatokat kaptak a diákok.

Távozás a vizsgahelyszínről. Már csak egyetlen próba van hátra Fotó: Pap Éva

Az Oktatási Minisztérium tegnap délután tette közzé a tételeket és a javítókulcsot. Matematikából különböző tételeket kaptak a matematika-informatika szakon, a technológiai profilon, a természettudományok szakon, valamint a pedagógiai szakközépiskolákban tanuló diákok.
A humán szakosoknak egységesek voltak a történelemtételek. Nekik az első feladatban a romániai 1848-as forradalomról szóló szöveghez kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk. A második tételben Ştefan cel Mare moldvai fejedelemhez, illetve uralkodásához kötődő szöveget kaptak a diákok. Itt a kérdések mellett egy érvelő, valamint egy saját véleményt kifejtő rövidebb szöveget is meg kellett fogalmazniuk. A legtöbb pontot érő harmadik tétel kidolgozásához számos támpontot kaptak a diákok, a téma a második világháború utáni román totalitárius rendszer volt, amelyet európai, sőt világpolitikai kontextusba is be kellett tudjanak helyezni.
Az utolsó érettségi vizsga ma délelőtt zajlik, ezúttal a választható tantárgyakból kérik számon a diákokat. Az első eredményeket július 4-én 12 óráig teszik közzé, az óvásokat aznap 12 és 16 óra között fogadják. A végleges eredményeket július 9-én ismertetik.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.