Történelemtudományi konferencia

A székelyek és a forradalom

52

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíki Fiókegyesülete, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara közösen szervezte meg – immár ötödik alkalommal – az Erdélyi Tudomány Napját. Idén megemlékező tudományos konferenciát tartottak, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából.

Érdeklődő közönséggel telt meg a konferenciaterem, amely feszülten figyelt és reagált a hallottakra.
– Eszmeiségben, szellemiségben, lelkiségben a hallgatóság megemelte a konferencia színvonalát – mondta Balázs Lajos, az EME fiókegyesületének elnöke.
A szervezők olyan témát választottak, amelynek haszna van a nemzetre nézve, székelyföldi vonatkozású, azért, hogy hozzájáruljon az önismeret gyarapításához, felfedezzen valamit, amivel gazdagítja a magyar tudományt. Ezzel bizonyítani kívánják azt, hogy a székelység, az erdélyi magyarság nemcsak kultúrafogyasztó, hanem kultúragyarapító is.
A ’48-as szabadságharc évfordulója alkalmából arról beszéltek, hogy a székelység miképpen járult hozzá a forradalomhoz, hogyan befolyásolta annak végkimenetelét. Két budapesti (Csikány Tamás, Süli Attila) és öt erdélyi történész, kutató (Pál-Antal Sándor, Garda Dezső, Nagy József, Tamási Zsolt-József, Oláh-Gál Róbert) tartott előadást.
Nagyon sok szempontból és irányból mutatták meg Székelyföld sajátos mentalitását. A konferencia egyik különlegessége abban rejlett, hogy sok érdekes történetet mutatott be. Különböző harci, forradalmi, társadalmi helyzetekben világították meg a székelység sajátos gondolkodását, viselkedését.
Az előadáson elhangzottakat könyvben szeretnék kiadni, amely a néphez szóló tudományos ismeretterjesztés eszköze lenne.
– Rendkívül izgalmas, te­ma­tikusan is változatos, fordulatos, közeli és távoli, vallási, nemzeti, tudományos – értékelt a főszervező, Balázs Lajos, akinek a témához kapcsolódó, Nyergestető, a lelkiismeret ágkeresztes-kopjafás temetője című kötetét is bemutatták. Elmondása szerint minden hallgató teljesebb képet kapott arról, hogy milyen is a nagybetűs Székely.

Forika Erzsébet

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek