Törökországba rendbontás nélkül toloncolták vissza a menekülteket

30

Tegnap megérkeztek az első visszatoloncolt menekülteket szállító hajók a görög Leszbosz szigetéről a nyugat-törökországi Dikili városába.

Összesen 131 pakisztáni és bangladesi menekült és ugyanennyi rájuk felügyelő rendőr tartózkodott a két hajón, rendbontás nem történt. A nap folyamán legalább 400 embert hoznak át a görög oldalról az Égei-tengeren keresztül Törökországba.
Dikili felett helikopterek köröznek, a kikötőben nagy számban vannak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében. A török hatóságok hat sátrat állítottak fel – itt először egészségügyi vizsgálat alá vetik a menekülteket, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat. A továbbszállításukra 21 autóbusz áll rendelkezésre.
Az EU–Törökország csúcstalálkozón született megállapodás szerint Törökország rengeteg pénzt kap, hogy fejlessze finoman szólva is elmaradott menekültügyi infrastruktúráját, és visszavegyen mindenkit, aki illegálisan érkezik Görögországba. Ezzel azt az üzenetet közvetítenék a menekülteknek, hogy nincs értelme az embercsempészre tenni, és csak legális úton van értelme megpróbálni bejutni az EU-ba. A visszatoloncoltak bekerülnek az európai értelemben vett menekültügyi struktúrába.
Az EU továbbá a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamatok felgyorsítását, illetve haladást ígért Törökország EU-csatlakozásának tárgyalásain.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.