Török Eszter a válogatottal készül az ob-re

Vizsgázik a csíki ökölvívás

802

A csíkszeredai Bene Regaz SE sportolója, Török Eszter a felnőtt női válogatottal készül a hétfőn kezdődő ifjúsági országos bajnokságra. Ez óriási lehetőség a csíkszeredai ökölvívás számára, hiszen a bajnoki cím megszerzése esetén stabil felnőtt női válogatott lehet a csíki lány. Éremesélyesként tartják számon.

Egy hónapja már Bukarestben készül Török Eszter. Bajnoki címre hajt

Az elmúlt harminc évben nem volt csíkszeredai ökölvívó a román felnőtt válogatottban, bajnoki címről meg csak áhítoztak a sportolók. Most viszont reális eséllyel száll ringbe egy csíki hölgy, aki egy hónapja ifjúsági létére a felnőtt válogatottal készül Bukarestben. Török Eszter lehet az első csíkszeredai női ökölvívó, aki bajnokságot nyerhet.

A kezdetek
Noha 2013-ban alakult a Bene Regaz SE, a csíkszeredai egyesületben a nagy munka a tavaly lendült fel. Mintegy húsz leigazolt sportolót irányít Todor Loránd, az elmúlt év végén pedig már versenyekre is elvitte tanítványait. A Bene Regaz SE az idén a hazai ökölvívó szövetséghez csatlakozott, ezzel pedig új kapukat nyitottak meg az egyesület és a sportolók számára is.
– A csapatban sok a tehetséges gyerek, őket már idén tavasztól úgy készítjük fel, hogy részt tudjanak venni a korosztályos országos bajnokságokon. Idén öt sportolóval megyünk az országos megmérettetésre, és reméljük, hogy bajnoki címeket is tudunk szerezni – mondta Todor. Az edző hozzátette, a gyerekek többsége tavaly télen vett részt először ökölvívó-versenyeken, igaz, ezek kis viadalok, klubcsapatok által szervezett kupaküzdelmek voltak.
A Bene Regaz SE-nek hat tizenhárom év alatti sportolója van, nekik még várniuk kell arra, hogy országos megmérettetéseken is induljanak. – Csak a 13 év fölöttieknek szervez a hazai szakszövetség országos bajnokságot, így az U13-as korosztályúakat csak klubok által szervezett versenyekre tudjuk elvinni – tette hozzá az edző. A serdülő – 13-14 évesek – korosztályban öt leigazolt sportolója van a csíkszeredai klubnak, közülük hárman az országos bajnokságra készülnek. A junior – 15-16 évesek – korcsoportjában négy sportolót foglalkoztat a Bene Regaz, közülük egy vesz részt az országos megmérettetésen. Az egyesületnek egy ifjúsági – 17-18 évesek – sportolója van, Török Eszter pedig hétfőn kezdi meg az országos bajnokságot.

Bajnoki címre hajt
Török Eszter 2013 óta jár ökölvívóedzésekre, de igazából a tavaly ősszel döntötte el, hogy versenyszinten szeretne sportolni. Edzője szerint fegyelmezett és nagyon kitartó a 18 éves lány, aki élete lehetősége előtt áll. – Eszter sikeres érettségi vizsgán van túl és bejutott a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem testnevelési szakára. De a tanulás mellett nagyon komolyan vette az edzéseket is. A női válogatott edzőjének említettük meg egy alkalommal, hogy van egy tehetséges ifjúsági sportolónk, Adrian Lăcătuș pedig kíváncsi volt rá. Július 24-én Bukarestben volt próbán Eszter, azóta pedig a fővárosban edz és készül az országos bajnokságra – mondta Todor Loránd.
A csíki edző hozzátette, elégedett, hogy a csíkszeredai sportoló a válogatottal készülhet, hiszen ezzel is igazolni tudja, jó munkát végzett ő is és a sportoló is. – Eszter nem az ifjúsági, hanem a felnőtt női válogatott edzőtáborában van. Európában is jegyzett sportolókkal készül, és Adrian Lăcătuș is bajnoki címet vár tőle. A román bajnoki cím megnyerése pedig azt is jelenti, hogy onnantól Eszterrel is számol a válogatott edzője, azaz stabil tagja lehet az amúgy tizenhat fős keretnek – mondta Todor. Hozzátette, a válogatottság Eszter számára is sokat jelenthet, ugyanakkor egy fontos döntést is meg kell majd hoznia.
– Majdnem egész évben a fővárosban tartózkodnak a válogatott sportolók. Amennyiben stabil kerettag marad, Eszternek döntenie kell, Kolozsváron vagy Bukarestben kezdi meg egyetemi tanulmányait. Adrian Lăcătuș eléggé szigorú, nem enged túl nagy szabadságot a sportolói számára, volt már olyan is, hogy szilveszterezni nem engedte haza a válogatott tagjait. Azt mondta, ha a családdal akarják tölteni az év utolsó napját, inkább kifizeti a családtagok fővárosi tartózkodását, de a sportoló maradjon Bukarestben – mesélte nevetve a csíkszeredai edző.
Török Eszter az ifjúsági országos bajnokság –57 kilogrammos súlycsoportjában száll ringbe. – A bajnokságnak Eforie Nord ad otthont hétfőtől szeptember másodikáig, a nevezések még zajlanak, így még nem tudjuk, hogy Eszter súlycsoportjában hány sportoló indul. De ahogyan Adrian Lăcătuș, úgy mi is bízunk abban, hogy Eszter a jövő hét végén megszerzi Csíkszereda számára az első női ökölvívó országos bajnoki címet – mondta Todor Loránd. Hozzátette, Török Eszterrel együtt a csíkszeredai ökölvívás is vizsgázik, hiszen amennyiben meglesz a bajnoki cím, úgy igazolják, hogy magas szinten zajlik a Bene Regaz SE-nél a szakmai munka, és ha tehetsége és kitartása is van egy sportolónak, akkor lehetőség nyílik a válogatottságra is. A csíki edző azt mondta, remek kapcsolatokat sikerült kialakítaniuk a hazai szakszövetséggel.

A célok
A Bene Regaz SE vezetője szerint fő céljuk, hogy minél több gyereknek biztosíthassanak sportolási lehetőséget. Noha folyamatos a toborzás, Todor szerint tévhit az, hogy az ökölvívásra jelentkező gyerekeknek az első edzésen eltörik az orrukat. – Csak nevetni tudok, amikor érvként ezt hozzák fel a szülők az ökölvívás ellen. Soha egy gyereknek sem törtük el az orrát, hiszen pont egy ilyen tettel lehet elriasztani valakit az ökölvívástól vagy bármilyen küzdősporttól – tette hozzá a csíkszeredai edző.
Azt viszont kihangsúlyozta, a szülőnek, aki ökölvívásra adja gyerekét, az edzések és a versenyeken való részvétel nem kerül pénzbe. – Sok más sportággal ellentétben a Bene Regaz SE nem kér pénzt sportolóitól. Egy dolgot viszont kérünk, hogy vásároljanak meg fogvédőt – tette hozzá Todor Loránd.
Az edző elmondta, egyéni és céges szponzoroktól, adományokból, valamint pályázati pénzekből tartják fenn az egyesületet, ugyanakkor hathatós az önkéntes munka is. – Ingyen van az edzés, a felszerelés, a szakmai háttérért sem kell fizetni a gyerekeknek – tette hozzá Todor.
A sportág székelyföldi akadémiájáról Todor azt mondta, megkeresték. – Természetesen megvolt a kapcsolatfelvétel a Bene Regaz SE és a Madárfészek–Godako Ökölvívó Akadémia között, ez utóbbi viszont intézményileg még nincs kiépülve. Számunkra most nem az akadémia a fontos, hanem az, hogy az öt országos bajnokságon részt vevő sportolónk mindegyike a dobogón, lehetőleg annak legmagasabb fokán végezzen – szögezte le Todor Loránd.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.