2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Tornyok, kupolák

Dobrudzsa etnikumokban és kultúrákban gazdag településein bóklásztak múlt héten a csíkszeredai Prizma fotóklub tagjai és támogatói a klub által szervezett alkotótábor keretében. Az eredmény ezúttal is számos felvétel, amelyekből tárlat nyílik.

Idén harmadik alkotótáborát szervezte a csíkszeredai Prisma fotóklub: Máramaros majd Parajd és környébe bejárása után október 12–17. között Brăila, Tulcea és Konstanca megyékben pár olyan települést kerestek fel, amelyekben több etnikumot és kultúra él egymás mellett. Szabó Attila klubelnök, a tábor szervezője elmondta, hogy érdekes, meglepő tapasztalatokban volt részük, ugyanis míg a pravoszláv románok és oroszok, ortodox románok, muzulmán tatárok és törökök nagy szeretettel fogadták őket, a moldvai csángók lakta Oituz falu római katolikusai bizalmatlanok, elutasítóak voltak velük szemben.
– Ettől függetlenül minden felkeresett közösségben nagyon sok kedves emberrel találkoztunk, a pravoszláv oroszok és a muzulmán törökök meghívtak, hogy jeles egyházi ünnepükön ünnepeljünk velük, így közösen vettünk részt az egyházi szertartásokon és vendégként köszöntöttek minket az ünnepi lakomán is – mondta.
Szállásuk Brăila, Babadag és Medgidia településeken volt, nagy hatással voltak rájuk Sarichiol pravoszlávjai, Enisala muzulmánjai.
Kiemelte, hogy egy számukra ismeretlen világgal szembesültek: az orosz pravoszlávok vízszentelő ünnepe, az ünneplők viselete egyéni színfoltot képviselt, akárcsak az enisalai törökök templomozása vagy egy medgidiai török vállalkozó vendégszeretete.
A kormány Etnikumközi Hivatalan (DRI) által pályázat útján támogatott tábor anyagából három kiállítás is készül november folyamán: Csíkszeredában, a Nagy István Művészeti Szakközépiskolában, Kézdivásárhelyen a Vigadóban és Borszéken a Művelődési Házban állítják ki a Dobrudzsában készült felvételeket.

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb