Torlódás a magyar–román határon

Megnövekedett forgalom és járványügyi intézkedések

89

A határrendészet szerint a meg­növekedett forgalom és a járványügyi intézkedések együttes hatása miatt alakult ki torlódás a magyar–román határon határátkelőhelyeken. Az ellenőrzés hosszabb időt vesz igénybe, mivel a személyazonossági dokumentumok kontrollja mellett az egészségügyi állapotra vonatkozó, saját felelősségre aláírt dokumentumot is ki kell tölteni, és járványtani szűrés is zajlik.

Intézkedő határrendőrök Nagylaknál                                                                                    Fotó: politiadefrontiera.ro

Laura Bondar főfelügyelő, a határrendészet nagyváradi területi igazgatóságának szóvivője az MTI-nek elmondta, az utóbbi napokban jelentősen megnövekedett a forgalom a határokon, és a Magyarországon átutazók számára kialakított folyosók miatt a személyforgalom a nagylaki és a borsi határátkelőhelyekre korlátozódik. Hozzátette: a járvány kezdete óta nem változtak a romániai járványügyi szabályozások, így a beléptetés – az iratok ellenőrzése, a lázmérés, a kitöltött járványügyi nyilatkozat áttekintése, a belépővel folytatott párbeszéd – személyenként 5-10 percet vesz igénybe, ezért alakultak ki a torlódások.
Vasárnap délután a román határrendészet honlapján elérhető Trafic online jelzőrendszer szerint a Nagylak–Nagylak 1 országúti határátkelőhelyen hét sávon léptették be Romániába a személygépkocsikat, de így is nyolc óra a várakozási idő. A jelzőrendszer a Csanádpalota–Nagylak határátkelőhelyen hatsávos beléptetés mellett ötórás várakozást, az Ártánd–Bors határátkelőhelyen pedig hétsávos beléptetés mellett háromórás várakozási időt jelzett. A hírtelevíziók beszámolója szerint rendkívüli módon megnőtt a gya­logos határátlépők száma is. Szá­mukra Nagylaknál 11 sávot alakí­tottak ki, de így is vannak olyanok a gya­logosok között, akik több mint 12 óra várakozás után jutottak át a határon.
Laura Bondar elmondta: a gyalogosokat minden bizonnyal valaki autóval hozta el a határig, de az illető nem akarta vállalni az átlépéssel járó kihívásokat.
A határrendészet azt közölte a honlapján, hogy a magyar hatóságokkal folytatott egyeztetés után szombattól az Ártánd–Bors határátkelőt is használhatják azok, akik Magyarországon átutazva Románia felé tartanak, szombat este 19 órától pedig a személyforgalom számára is megnyitották a Csanádpalota–Nagylak autópálya-határátkelőhelyet, amelyet a járványügyi intézkedések miatt korábban csak a teherforgalom használhatott. A hírtelevíziók azzal hozzák összefüggésbe a megnőtt utasforgalmat, hogy péntektől feloldották Romániában a rendkívüli állapotot, és immár nem kerülnek hatósági karanténba azok, akik a legfertőzöttebb országokból érkeznek. A péntektől érvényes új szabályozás számukra csak lakhelyi elkülönítést ír elő.
Laura Bondar szóvivő arra figyelmeztetett, hogy továbbra sem lehet átruccanni a határon kirándulni vagy bevásárolni. Akik most torlódnak, valamennyien munkaszerződéssel, tartózkodási engedéllyel és egyéb iratokkal igazolják a határátlépés szükségességét. Hozzátette, olyanok jönnek sokan, akiknek külföldön megszűnt a munkahelyük, vagy olyanok, akiknek okmányokat kell cserélniük. Megemlítette: a román hatóságok meghosszabbították a lejárt iratok érvényességét a rendkívüli állapot idejére, de a hazatérő román állampolgárok attól tartanak, hogy nem tudnak már belépni az országba, hogyha halogatják a hazautazást.
Az utóbbi 24 órában közel 38 500 személy lépte át Románia határát – közölte hétfőn a határrendészet. Az Országos Határrendészet (IGFP) sajtóirodája szerint megközelítőleg 22 500 személy jött be 10 200 járművön az országba, és 16 000-en hagyták el az országot, 8300 járművön – adta hírül az Agregpres hírügynökség.
A közegészségügyi igazgatóság 7000 személy esetében rendelt el hatósági karantént, vagy otthoni elszigetelést.
A magyar–román határt 27 700 személy lépte át 12 400 járművön (köztük 5800 tehergépkocsi), ebből 16 900-an jöttek be Romániába, 6680-an pedig távoztak.
A határrendészet felhívja a figyelmet arra, hogy az ellenőrzés hosszabb időt vesz igénybe, mivel a személyazonossági dokumentumok kontrollja mellett az egészségügyi állapotra vonatkozó, saját felelősségre aláírt dokumentumot is ki kell tölteni, és járványtani szűrés is zajlik.
A nemzetközi forgalom számára nyitott határállomások helyzetével kapcsolatos információk az Online Traffic alkalmazásban állnak rendelkezésre, amely elérhető a http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/ oldalon.

HN-összefoglaló

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.