Törlik Tófalvi büntetését

50

Áprilisban került nyilvánosságra, hogy a csíkszeredai Tófalvi Éva megbukott egy doppingteszten meldonium használata miatt, ami után eltiltották minden versenyzéstől. Ennek hatására a kitűnő sílövő bejelentette, hogy többet nem kíván aktívan sportolni. Azóta fordult a világ, hiszen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is engedékenyebb lett a meldoniummal kapcsolatosan, amelynek köszönhetően Évát felmentették, aki újra versenyezni szeretne.

Tisztázták a doppingvádak alól a csíkszeredai sílövőt. Beperelheti a WADA-t
Tisztázták a doppingvádak alól a csíkszeredai sílövőt. Beperelheti a WADA-t

Tömegesen buktak le az el­múlt időszakban nevesebbnél nevesebb sportolók – főleg kelet-közép-európaiak – a meldonium szer használata miatt. Romániai sportolók sem voltak kivételek, köztük a csíkszeredai sílövő Tófalvi Éva, akiről áprilisban derült ki, hogy elbukott egy doppingteszten. Évát akkor felfüggesztették, és a hír hallatára bejelentette, hogy felhagy az aktív sportolói pályafutásával, továbbá a Csíkszeredai Sportklubhoz is beadta felmondását.
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a későbbiekben jelezte, hogy csupán azokat függeszti fel, illetve tiltja el a versenyzéstől, akik 2016. január 1-je után használták a szert, illetve azokat, akiknek a szervezetében nagy mennyiségben (1 milligramm) találnak meldoniumot. Ekkor már sejteni lehetett, hogy Tófalvi Évát felmentik, hiszen elmondása szerint orvosi utasításra, szívproblémák miatt használta a szert. Ez pedig a napokban be is bizonyosodott. Éva szervezetében ugyan kimutatták a meldoniumot, de jóval a megengedett érték alatt volt. Elmondása szerint az 1 milligramm ötöde volt csak, így folytathatja pályafutását.
A Marosvásárhelyi Rádiónak nyilatkozva Tófalvi kijelentette, szeretné folytatni, és nem kizárt, hogy a soron következő olimpián is elindulna, amennyiben egészsége engedi. „A román szövetség szeretné, ha tovább versenyeznék, hiszen a válogatottból most kiesett Ferencz Réka, aki kisbabát vár. Ezt még meg kell beszéljem a klubommal, a Csíkszeredai Sportklubbal is, hogy mi legyen” – fogalmazott Tófalvi.
Egy dolgot viszont nem tud visszafordítani Éva – annak ellenére, hogy bebizonyosodott ártatlansága –: a becsületvesztést. És ezt nehezményezi is. „Kettős érzés kavargott bennem, mikor meghallottam a hírt. Egyrészt örültem, hogy nem vagyok bűnös, másrészt meg szomorú voltam, hogy a hírnevem, illetve a becsületem bánta ezt a történetet. Egyszóval átvertek, anélkül, hogy hibás lennék, és ezt már nem lehet visszacsinálni. Ez nem játék. Húsz év munkáját csak így lerombolni nem lehet, tudván, hogy milyen alacsony volt a szervezetemben a meldonium. Egyre több sportoló azon gondolkodik most, hogy törvényre adja a WADA-t, és én is ezt fontolgatom” – zárta Éva mondanivalóját.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek