Törlesztés és hitelvonal

Megyei tanácsülés

85

Mintegy 20 millió lejes uniós támogatáshoz jut Hargita megye, ezt azonban december végéig el kell költenie. A szoros határidő gyors reakciót követelt, és egyetértés nélkül is megszületett a döntés a megyei tanács tegnapi ülésén: a befolyó a pénzt korábbi hitelek törlesztésére költik, és 50 millió lejes felső értékkel hitelvonalat nyitnak a beruházások finanszírozására.

Pénz érkezik pénzért. Egyetértés nélkül is belementek Fotó: László F. Csaba

Biztossá vált, hogy a megyei önkormányzat az Európai Uniótól mintegy 20 millió lej vissza nem térítendő támogatásban részesül – Borboly Csaba megyeelnök szerint már november folyamán. Olyan költségeket fedez ez az összeg, amelyeket öt megyei út (a kőrispataki, az Etéd–Atyha szakasz, a bélbori, a pálfalvi és a Vasláb–Gyergyóújfalu szakasz) aszfaltozására – tehát elvégzett munkára – már kifizetett a megyei tanács.
A romániai pénzügyi szabályozásnak azonban csapdájába eshet a megyei önkormányzat, ha nem költekezik időben: ha ez az összeg megmarad a következő évre, akkor a kormánytól ennyivel kevesebb pénzre számíthat a megye. Márpedig beruházásokra képtelenség törvényesen elkölteni ennyi pénzt.
– Ezt az összeget megkapjuk novemberben, de nem tudjuk idén útfelújításra elkölteni, mert télen nem lehet aszfaltozni. Ezért kitaláltuk azt a megoldást, hogy az előző, még Bunta Levente idejében felvett hitelt teljes egészében visszafizetjük, és hitelvonalat nyitunk. Az eladósodottságunk tehát ugyanolyan szinten marad. Ezzel a kollégáknak nem mindegyike értett egyet – fejtette ki Borboly Csaba.
Vita alakult ki azt illetően is, hogy hitelt vegyenek fel vagy hitelvonalat nyissanak. Utóbbinak jellemzője, hogy tulajdonképpen felső értékben meghatározott keretösszeg, és nem a teljes értékre számolják a kamatot, csupán az igényelt, felhasznált hányadára. A megyei tanács tegnap 50 millió lejes felső határértékben megállapított hitelvonal megnyitásáról döntött 19 igenlő szavazattal, 2 nemleges szavazás és 5 tartózkodás ellenében. Ezt az összeget folyamatban lévő beruházásokra költenék, elsősorban aszfaltozásra.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek