2021, január 16, szombat.

Töretlen az Anna és Tamás nevek népszerűsége

Negatív szaporulatot jegyeztek Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen egyaránt, ugyanis kevesebben születtek és többen haltak meg az elmúlt évben, mint 2019-ben. Házasságkötés is kevesebb volt tavaly a megye két legnagyobb városában, mint azelőtt – derül ki a polgármesteri hivatalok statisztikáiból.

Kevesebb baba született tavaly a megye két legnagyobb városában, mint az azt megelőző esztendőben. Drasztikusan csökkent a házasságkötések száma, ugyanakkor mindkét városban több halálesetet jegyeztek, mint egy évvel korábban.

Kevesebb újszülött

A csíkszeredai polgármesteri hivatal anyakönyvi nyilvántartásának adatai szerint 1391 újszülött jött világra 2020-ban a Megyei Sürgősségi Kórházban. Ebből 314-en voltak csíkszeredai illetőségűek, közülük 149 lány és 165 fiú látta meg a napvilágot. A nyilvántartás szerint ez a szám valamivel kisebb, mint a 2019-ben születettek száma, akkor 343 újszülöttet jegyeztek.

A születések számát tekintve tavaly 1220 kisbaba jött a világra Székelyudvarhelyen, ami 221-gyel jelent kevesebbet, mint 2019-ben. A legtöbb gyermek januárban született, akkor 125 újszülöttet jegyeztek a hivatalban, míg a legkevesebb kisbabát áprilisban anyakönyvezték. Ekkor 61 születést jegyeztek. 2020-ban 656 kisfiú és 564 kislány látta meg a napvilágot Székelyudvarhelyen.

Népszerű nevek

A fiú- és a lánynevek esetében nem voltak nagyobb változások a tavaly: a fiúknál továbbra is a Tamás, Dávid, Bence, Kristóf, Ábel voltak a leggyakoribbak, míg a kislányoknak az Anna, Nóra, Eszter, Boglárka, Hanna neveket választották a leggyakrabban a szüleik. 2020-ban is számos ritka nevet anyakönyveztek Székelyudvarhelyen, fiúk esetében az összesítések alapján a Zete, Benett, Leander, Lél, Joel, Etele, Bennu, Ates, Zádor és Karsa számított ritkaságnak. Tavaly több ritka lánynevet is jegyeztek a hivatalban, többek között Szelli, Rege, Ajándék, Nara, Milla, Miruna, Filoména, Enéh, Ajsa, Anais, Ajna nevet választottak kicsinyüknek szüleik.

A csíkszeredai szülők körében is népszerű volt az Anna név, de a leggyakoribb nevek között szerepelt a Sára és az Eszter is. A fiúnevek közül a leggyakrabban a Mátét választották gyermekeiknek, majd a Tamás és az Ádám következett a népszerűségi listán. Ritka nevekből sem volt hiány, anyakönyveztek pl. Alison, Szófia, Lizi és Zonga nevű lányokat, valamint Regő, Zádor, Ugor nevű fiúkat.

Jóval kevesebb esküvő

A házasságkötések számát illetően is negatív tendencia figyelhető meg a tavaly az előző évhez képest. 2020-ban 119 pár jelent meg az anyakönyvvezetők előtt, a polgári esküvők száma pedig 52-vel volt kevesebb, mint 2019-ben. Közös beleegyezéssel tavaly három pár vált külön, ez a szám megegyezett a tavalyelőtti adatokkal – derül ki Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának anyakönyvi irodájának statisztikájából.

Házasságot a megyeszékhelyen is kevesebben kötöttek 2020-ban, mint azelőtt. Míg 2019-ben 188 pár kelt egybe, addig tavaly 117 házasságkötést jegyeztek a csíkszeredai anyakönyvi hivatalban.

Nőtt az elhalálozások száma

Az elmúlt évben 810 személy vesztette életét a statisztikák szerint a megyeszékhelyen, közülük 370-en voltak csíkszeredaiak. Az adatokból kiderül, tavaly többen hunytak el a városban, mint 2019-ben, akkor ugyanis 309 halálesetet jegyeztek.

Székelyudvarhelyen az adatok szerint az elhalálozások száma 82-vel volt több 2020-ban, mint egy évvel korábban: tavaly összesen 677 személy hunyt el a városban. A legtöbb haláleset novemberben történt, szám szerint 105, míg a legkevesebb júniusban, amikor is 28 halálesetet jelentettek.

Hadnagy Éva

Péter Ágnes


Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb