csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Tönkrementek a székelyudvarhelyi utak

A hó eltakarodásával egyre több a panasz az utak, járdák állapotára. Valóban rég nem látott mértékben romlott a város úthálózata, kisebb-nagyobb kátyúk, megsüllyedt aknatetők, hepehupás macskaköves szakaszok nehezítik a járművel közlekedők mindennapjait. A városvezetés több utcába is új aszfaltszőnyeget ígér, csak még azt nem tudni, hogy mikor valósul ez meg, és azt sem, hogy mennyit szánnak idén erre a célra.

A Függetlenség porlik, mint a szikla. Göröngyös úton…Fotó: Asztalos Ágnes

A Fások utcában tevékenykedő vállalkozók beadványban fordultak a polgármesteri hivatalhoz, amelyben kérik, hogy tegyenek végre valamit a foltozott és gödrös, szinte már járhatatlan útszakasz rendbetételéért. Taxisok sorolják gondolkodás nélkül a legproblémásabb részeket a városban: Függetlenség sugárút, Varga Katalin utca, a macskaköves utcák, a Sziget utca, a Bethlen lakótelep jelentős része, a szombatfalvi jelzőlámpás útkereszteződések, a terelőút stb. A hivatal munkatársai a szárazabb időben egy-egy nagyobb, nemrég keletkezett gödröt megpróbáltak betömni, de volt, ahol csak egy hétig tartott az ideiglenes megoldás. A minap valaki a közösségi portálon cinikusan „gyurmázásnak” nevezte az említett műveletet.

Hidegaszfalttal kozmetikáznak
Komoly kihívás elé állítja az infrastruktúra romlása a város vezetését, mint kiderült, egyrészt bizonyos szakaszok „kimentek” a garanciából, másrészt pedig a sok havat, tartós fagyot hozó tél is megtette a magáét.
– Azokon az útszakaszokon, ahol az útfelület 5-6 évesnél régebbi, a tél jobban megviselte az aszfaltréteget. A burkolatot általában 10 évente cserélni kellene, és Székelyudvarhelyen vannak olyan szakaszok, ahol 8–10 éve nem volt teljes aszfaltozás, esetleg csak kátyúzás. Megsínylették a fagyot azok az utcák is, amelyek ki vannak téve az átmenő teherforgalomnak, és hozzá kell tennünk azt is, hogy az idei kemény tél miatt nagy mennyiségben leszórt só is rontott az utak állapotán – ismertette a probléma okait Fülöp-Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának vezetője.
Megtudtuk, hogy a napokban kis mennyiségű hidegaszfalt felhasználásával kátyúznak, de csak a mélyebb gödröket tömik be a balesetek és a nagyobb károk elkerülése végett. Ebben az időszakban még nem lehet melegaszfaltot használni – jegyezte meg a szakember, majd hozzátette, hogy amint az időjárás megengedi, elkezdik az utak javítását melegaszfalttal.
– A kátyúkat marógéppel kimarjuk, utána betömjük, ugyanakkor – ahol szükséges – kisebb felületű aszfaltszőnyeget fektetünk le – tájékoztatott a műszaki igazgató.

Ígéret van bőven
A Városháza tervei között több utca újraburkolása is szerepel, de vannak problémás szakaszok, ahol csak a gödrök betömésében reménykedhet a lakosság.
– A Függetlenség sugárúton a burkolat már 8–10 éves, amely nyitottabb és nagyobb szemszerkezetű zúzalékos aszfalt, ezért ott könnyebben beszivárog a víz, és a fagy jelentős károkat okozott. Ezen a szakaszon kisebb méretű szőnyeges javításokat tervezünk. A város kockaköves burkolatú utcái esetében az alaprétegek megsüllyedtek, ezeket ki kell bontani, alapozni kell, és újra kell rakni a köveket – mondta Fülöp-Székely István.
Az útburkolat teljes felújítását tervezik a Dózsa György utcának a Tamási Áron és Orbán Balázs utcák közötti szakaszán, a Függetlenség sugárútnak a Győzelem és a Gábor Áron utcák közötti részén, a Győzelem utcán a Gábor Áron és a Kisköved utcák között. Továbbá új aszfalt kerülne a Tihadar, a Mórum és az Ifjúság bejáratok felületére, ezen a helyszínen szélesebb körű területrendezést is terveznek. A prioritási listán szerepel még a Győzelem utcának a Forrás és a Haáz Rezső utcák közötti részének újraburkolása, a Tompa László utca aszfaltrétegének a cseréje is a Villanytelep utcától egészen a hídig. Amennyiben a költségvetés engedi, a Malom utcára és az 1918. December 1. utcára is új aszfaltréteg kerül.
A műszaki igazgató elismerte, hogy egyik legnagyobb bosszúságot a gödrök mellett a nem szintben levő aknatetők okozzák az utakon, erre a problémára is megoldást ígér a polgármesteri hivatal. Fülöp-Székely elmondása szerint biztonságos és zajmentes tetőkre fogják cserélni a jelenleg használatban lévő kanálisfedőket. Ígéretet kaptunk több járdaszakasz felújítására is.
Arra a kérdésre, hogy mekkora összeg jut idén útjavításra, lesz-e annyi, hogy a felsoroltak ne csak ígéretek maradjanak, lakonikus válasz érkezett a hivatal sajtóosztályától: az utak javítására szánt pénzalapok pontos összegéről a költségvetés elfogadása után tudunk beszámolni.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb