Tömbházak hőszigetelése

Újabb program a 2019–2021-es időszakra

112

Július 16-án jelent meg a régiófejlesztési és közigazgatási miniszternek ama 2019/2088-as rendelete, amely révén jóváhagyódott a 2019–2021-es időszakban finanszírozott tömbházlakások hőszigetelésének többéves országos programja. Annak jogalapját a tömbházlakások energetikai teljesítménye fokozására vonatkozó, utólag módosított és kiegészített 2009/18-as sürgősségi kormányrendelet, valamint a 2018/72-es sürgősségi kormányrendelet képezte (ez utóbbi révén állapítottak meg bizonyos intézkedéseket a már folyamatban lévő ilyen jellegű munkálatok finalizálására vonatkozóan). A most megjelent rendelet értelmében a folytatandó munkálatokra a szaktárca társfinanszírozóként 50%-kal járul hozzá az esedékes költségek fedezéséhez. Ez országos viszonylatban a 2019–2021-es időszakra vonatkozóan több mint 19,2 millió lejt jelent, amelyből az idei esztendőre közel 9,7 millió lej „jut”. Az új munkálatok esetében a szaktárcai társfinanszírozás a teljes értéknek 60%-át teszi ki, s az a szóban forgó időszakban 30,1 millió lejben testesül meg, amelyből több mint 8,3 millió lejt erre az esztendőre ütemeztek be. A rendelet szerves részét képező 1-es számú mellékletben fel vannak tüntetve azok a megyék, amelyek részesülni fognak az említett két összegből, s azok között van Hargita megyéből Csíkszereda municípium. A még folyamatban lévő hőszigetelési munkálatok esetében, amelyeket az idén be is kell fejezni a szaktárcai hozzájárulás
63 000 lej lesz. Két olyan kis tömbházról van szó, amely hőszigetelése már évek óta vajúdik, nevezetesen a Brassói út 6. szám és a Hargita u. 11. szám alatt találhatók.
Az ettől az évtől kezdődően hőszigetelésre kerülő tömbházakra Csíkszereda esetében közel 4,4 millió lejt biztosítanak (azaz a becsült összérték 60%-át) a régiófejlesztési minisztérium költségvetéséből, s abból erre az esztendőre több mint 644 000 lejt ütemeztek be, majd a jövő esztendőre vonatkozóan 1,9 millió lejt és a 2021-es évre vonatkozóan több mint 1,8 millió lejjel számolnak. A hőszigetelésre kerülő tömbházak: Nagy István Festő u. 6/B, Kőrösi Csoma Sándor u. 3A, B, Tető u. 20A és 9B, Brassói út 9A, B, E, Nicolae Bălcescu u. 7., Mihail Sadoveanu u. 34. és 33D, Kossuth Lajos u. 37. és Temesvári sugárút 53A. Hangsúlyozandó, hogy a most jóváhagyott program más „ágon fut” és teljesen független attól a hasonló jellegű programtól, amely keretében az EU is megjelenítődik társfinanszírozóként.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek