Tojással dobálták meg Vona Gábort

111

Az incidens ellenére nem fulladt botrányba Vona Gábor, a Jobbik elnöke székelyudvarhelyi fóruma, amelynek szombaton este 6 órától a művelődési ház koncertterme adott otthont. A találkozón több mint száz szimpatizáns és Jobbik-ellenes személy vett részt.

Vona Gábor. Visszaszerezné a bizalmat Fotó: ifj. Haáz Sándor

Az erdélyi és udvarhelyszéki Jobbik-szimpatizánsok szervezésében érkezett hétvégén erdélyi korteshadjáratra a Jobbik Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor. A kolozsvári sajtótájékoztató és a botrányosra sikerült marosvásárhelyi utcafórum után a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének alelnöke, Bencsik János társaságában szombaton délután 6 órától Székelyudvarhelyen tartott lakossági fórumot. A találkozón részletesen ismertette a Jobbik Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta szívvel! szlogennel meghirdetett választási programját, kimerítően válaszolt a kérdésekre.
– Tisztában vagyok azzal, hogy ahogy 2014-ben, úgy 2018-ban sem a Jobbik fogja kapni az erdélyi magyarság szavazatainak többségét, de tudom, hogy adott esetben a pártpolitikai szimpátiák változhatnak. Kötelességem itt lenni, egy magyar nemzeti párt miniszterelnök-jelöltjeként ide állni, ismertetni a programomat, aztán önök eldöntik, hogy mi tetszett vagy nem. Azért vagyok itt, mert a magyar emberek a testvéreim, nem pedig azért, mert szavazók – fogalmazott bevezetőjében Vona, aki többször is hangsúlyozta a személyes találkozások és a magyar–magyar párbeszéd fontosságát.
A magyarországi választások tétje nem az, hogy Magyarország bevándorló, hanem az, hogy kivándorló ország lesz-e? – jelentette ki. Kifejtette: a statisztikák szerint a Jobbik a legnagyobb támogatottságú ellenzéki párt, így esélye van arra, hogy az április 8-i magyarországi országgyűlési választáson a jelenleg regnáló Orbán-kormányt leváltsa.
– Nem kell félni attól, hogy Gurcsány visszatér – nyugtatta a jelenlevőket.
Elmondta, hogy amennyiben nyernek, megtartják mindazt, ami a Fidesz nemzetpolitikájában jó, de három ponton változtatni fognak. Partnerségi viszonyt alakítanak ki a véleménye szerint a Fidesz által jelenleg „függőségben tartott” erdélyi magyar pártokkal, szervezetekkel, átláthatóvá teszik a határon túli magyar közösségeknek juttatott támogatások forrását, illetve nemzetközi fórumokon is nyíltan vállalják és támogatják a székelyföldi autonómia-törekvéseket.
Vona Gábor nyomatékosította, hogy a Jobbik nemzeti párt, felelősséget érzett és érez és kíván viselni a határon túli magyarok sorsáért, támogatta és támogatja a kettős állampolgárok szavazati jogát, a határon túli magyarok önrendelkezési törekvéseit. Ugyanakkor bocsánatot kért párttársa, Szotyori-Lázár Zoltán nevében is az erdélyi magyarságot gyalázó kijelentése miatt, mondván, „én magam is nagyon rossz és felháborító nyilatkozatnak tartom”. Ígérte: törekedni fog arra, hogy visszaszerezze az erdélyi, így az udvarhelyi szavazók bizalmát.
A több mint kétórás találkozó botrány nélkül zajlott, annak ellenére, hogy a jobbikos elnököt több hozzászóló is keményen kritizálta és a kérdezz-felelek fejezet is tojásdobálással indult. Egy, az első széksorban ülő idős férfi „te egy nemkívánatos török köcsög vagy Székelyföldön, húzz el innen nagyon gyorsan, érvényesülj a törököknél, Allah biztosan melléd áll. Ide többé soha ne gyere, persona non grata vagy!”– szavak kíséretében zacskóba csomagolt tojást vágott Vonához. A Jobbik elnöke úgy reagált: nem számított arra, hogy tárt karokkal fogadják, de a marosvásárhelyi utcafórumhoz képest az udvarhelyi rendezvény „babazsúr” volt.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 5-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek