Többpárti, mégsem „elégséges” törvénytervezet

Bejegyzett élettársi kapcsolat

24

A bejegyzett élettársi kapcsolatot heteroszexuális és homoszexuális párok számára egyaránt lehetővé tevő törvénytervezetet nyújtott be tegnap a törvényhozók egy csoportja a parlamenthez. A RMDSZ részéről kezdeményező Csoma Botond képviselő egyelőre borúlátó, szerinte csak taktikázással, később lehet ebből törvény. A tervezetet iktatták.

A kezdeményezők között a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselői egyaránt megtalálhatók. A kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) részéről senki sem írta alá a dokumentumot.
A tervezet kitér az örökösödési jogra, a családon belüli erőszak büntethetőségére, a munkaképtelenné vált partner eltartásának kötelezettségére, a közös javak kezelésére, és az állam által biztosított szociális támogatásokra is.
Az indoklás szerint az Európai Unió tagállamainak zöme már legalizálta az élettársi kapcsolatot, vagy az azonos nemű személyek közötti házasságot, hogy törvény révén védje az ilyen családokat is.

Igazodás a változásokhoz
Az 1990-es évekhez képest megváltoztak a párkapcsolati, házasságkötési szokások: Románia lakossága esetében is nyomon követhető, hogy a párok közül kevesebben házasodnak össze és idősebb korban, kevesebb gyereket vállalnak és később. A 2014-ben született gyerekek 31,2%-ának nem voltak összeházasodva a szülei, míg 1993-ban ez az arány csak 17% volt – olvasható az indoklásban. A javaslat szerint azok a párok tehetnék hivatalossá élettársi kapcsolatukat, akik betöltötték a 18-ik életévüket, legalább egyikük román állampolgár, vagy – idegen állampolgárság esetén – egy éve Romániá­ban van a hivatalos lakhelye, és a felek egyike sem házas, illetve nincs más bejegyzett élettársi kapcsolata.

Közjegyző előtt köthető, felbontható
Az élettársi kapcsolatot közjegyző előtt, a felek szabad elhatározásából, személyesen adott, írásbeli nyilatkozattétel után lehet majd bejegyeztetni a tervezet értelmében.
A felek neve nem módosul az élettársi kapcsolat bejegyeztetése után – teszi hozzá a javaslat.
A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő feleket ugyanazon jogok illetik meg, mint a házasfeleket a következő területeken: vagyon öröklése, szociális ellátás, társadalombiztosítás, egészségbiztosítás, a pácienst megillető jogok, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés, az adók és illetékek, a családon belüli erőszak megelőzése és visszaszorítása.
Ha a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő partnerek egyikét a másik tartja el, akkor az eltartott fél a másik fél egészségbiztosításából részesül. Ha egyik partner kórházba kerül vagy elhalálozik, a másik partnert családtagként kezelné a javasolt törvény.
A bizonyos funkciókba való kinevezéskor fennálló összeférhetetlenség vagy érdekellentét megállapításakor szintén házasfelekként tekintene a készülő jogszabály a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párokra.
Az azonos nemű, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párok nem fogadhatnak örökbe gyereket a tervezet szerint.

Csoma Botond borúlátó

Az RMDSZ részéről 9 parlamenti képviselő és 3 szenátor – vagyis a 30 fős (9 szenátor és 21 képviselő) parlamenti képviselet fele sem – írta alá a törvénytervezetet. A szövetség részéről kezdeményezőként Csoma Botond neve szerepel. A képviselő a Hargita Népe kérdésére kifejtette: már régóta vita tárgyát képezi a bejegyzett élettársi kapcsolat, az október eleji referendumot követően azonban – a Diszkriminációellenes Tanács korábbi tervezetét módosítva – gőzerővel dolgoztak a megszövegezésen.
– Jelenleg elég borúlátó vagyok. A PSD részéről mintegy 20 aláíróra számítottunk, de végül csupán egyetlen politikus vállalta fel. Az ALDE részéről pedig senki. Ha belegondolunk, hogy ez a két párt jelenti a parlamenti többséget, akkor nyilvánvaló, hogy jelenleg nincs meg az elfogadáshoz szükséges politikai akarat – nyilatkozta Csoma Botond.
A képviselő szerint „taktikázás” jelenthet megoldást hosszú távon: első körben a szenátus – meglátása szerint – nem fogadja el a tervezetet, a képviselőháznál viszont várniuk kellene a politikailag alkalmas pillanatra. (Kovács Hont Imre)

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek