Többlettámogatással ösztönzött területtagosítás

Teheneivel boronáló idős gazda. Lehetőség a stafétaváltásra Fotók: Domján Levente
101

Január 8-tól egészen május 11-ig nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökséghez (AFIR) azok a kisgazdálkodók, akik a területalapú támogatás 120 százalékáért – azaz az alaptámogatást 20 százalékkal meghaladó összegért – hajlandók átengedni területeiket aktív gazdatársaiknak. A napokban megnyitott 6.5-ös intézkedés az idős gazdálkodókat földjeik és állataik átadására 2020 végéig legtöbb évi 1500 eurós vissza nem térítendő támogatással kecsegteti.

Teheneivel boronáló idős gazda. Lehetőség a stafétaváltásra Fotók: Domján Levente

Külön támogatással, az elérhető területalapú alaptámogatás 120 százalékával ösztönzik földjeik, állataik – végső soron gazdaságuk – hivatalos átadására a kistermelőket. A mezőgazdasági területek átadása történhet adásvétel, adományozás, illetve legalább 20 évre szóló bérleti szerződés révén is – derül ki a hétfőtől, azaz január 8-tól megpályázhatóvá vált intézkedés pályázati útmutatójából.
A Vidékfejlesztési Program (PNDR) 6.5-ös intézkedése alapján azok a területtulajdonosok (jogi és magánszemélyek) pályázhatnak, akik földjeikre a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) a területalapú támogatást legalább egy esztendőre egyszerűsített formában kérelmezték, a kapott támogatás nagysága így összességében nem haladta meg az 1250 eurót. Az intézkedés főként a kis birtokméreten, jellemzően 2-3 hektáron gazdálkodókat próbálja megszólítani, és 2020 december végéig kapható 120 százalékos területalapú támogatás révén rábírni, hogy földjeiket adják át valamilyen hivatalos formában területszomszédaiknak, a pályázatból fejlesztő fiatal gazdálkodóknak vagy pedig a hivatalosan bejegyzett termelői csoportok tagjainak. A cél az lenne, hogy a kisgazdaságok egymás mellett húzódó nadrágszíjparcelláinak összevonásával olyan nagyobb üzemméretű gazdaságok jöhessenek létre, akik a jövőben könnyebben fejleszthetnek, illetve hatékonyabb és jövedelmezőbb gazdálkodást folytatnak.
A 6.5-ös intézkedés hétfőn megnyílt pályázati kiírására a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) megyei kirendeltségei május 11-ig fogadják az érdeklődők elektronikus formában benyújtott pályázatait. A beérkező projekteket folyamatosan csökkenő pontszámkövetelményekkel bírálják el: így például míg a január 8.–február 8. között beérkező pályázatok legkevesebb 25 pont összesítésével nyerhetnek támogatást, addig a kiírás utolsó szakaszában, azaz április 11. és május 11. között a pályázatok már a minimálisan elvárt 3 ponttal is támogathatók lehetnek.
A földjeik, állataik átadására hajlandó gazdákat az elérhető területalapú támogatás 120 százalékával, de legtöbb évi 1500 euróval segítő intézkedésre idén több mint 12 millió eurót – pontosabban 12 290 531 eurót – különítettek el: a vissza nem térítendő támogatást az európai pénzala­pokból finanszírozzák.
A kisgazdálkodóknak szóló intézkedés részleteiről és a pályázati támogatási feltételekről bővebb információ a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség honlapján (www.afir.info) található, de ugyanitt érhetők el a 6.5-ös intézkedés pályázati útmutatója, illetve a pályázat benyújtásához szükség elektronikus formanyomtatványok is.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.