Többet termeltek tavaly a tejfeldolgozók

53

Egymillió tonna fölé nőtt 2017. januárja és decembere között a romániai tejüzemek által begyűjtött és feldolgozott tej összvolumene, ami a 2016-ban felvásárolt mennyiséghez képest 8 százalékos bővülést takar. A termeléshez szükséges nyers tej 12,77 százalékát – éves szinten 131 ezer tonnát – a feldolgozók azonban továbbra is külföldi farmokról vásárolják. Igaz, utóbbi arány a megelőző esztendőben még 13,67 százalék volt.

A romániai tejfeldolgozók által begyűjtött tej mennyiségének alakulása 2015 és 2017 között, havi lebontásban forrás: INS

Jelentős mértékben, éves szinten kereken 8 százalékkal nőtt tavaly a romániai tejfeldolgozó üzemek által felvásárolt nyers tej mennyisége. Termelésükhöz 2017. januárja és decembere között több mint egymillió tonnányi – egészen pontosan 1.028.333 tonnányi – tejet használtak fel, ami az előző esztendőben átvett és feldolgozott mennyiséghez képest 76 ezer tonnás bővülést takar – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) napokban közzétett adataiból.
A jelentés szerint a hazai tejüzemek által havi szinten felvásárolt tejmennyiség tavaly két ízben – májusban és júniusban – is átlépte a 100 ezer tonnás küszöbértéket: ilyen nagyságú nyersanyagbőségre a korábbi évek havi termelési adataiban nincs példa. A tejkínálatban amúgy változatlanul erős a szezonális hatás: e téren a legszűkösebb időszak január, február volt. A felvásárolt és feldolgozott tejmennyiség tavaly ezen hónapokban alig érte el a 71, illetve 72 ezer tonnát. Az üzemekbe kerülő tej tavaly átlagosan 3,27 százalékos fehérje- és 3,79 százalékos zsírtartalmú volt, ami gyakorlatilag teljesen megegyezik a megelőző esztendőben feldolgozott nyers tej paramétereivel.
2017-ben egyébként, még ha enyhe, 0,9 százalékos mértékben, de tovább nőtt az import tej mennyisége is: a hazai feldolgozóüzemek az ország határain túli tejtermelő telepekről tavaly összesen 131.315 tonnányi tejet rendeltek, ami a 2016 folyamán behozott mennyiséghez képest 1130 tonnával jelent többet. Ennek ellenére a külföldről behozott tej súlya a hazai össztermelésen belül közel 1 százalékponttal csökkenve, 12,77 százalékot képviselt, miközben 2016-ban ez az arány 13,67 százalékra rúgott. A hazai tejtermelők szempontjából a fenti számadatok azonban még mindig némi aggodalomra adnak okot, hiszen az arányjavulás ellenére máig minden 100 liternyi feldolgozott tejből közel 13 liter nyersanyag Románián kívüli farmokról származik – olvasható ki az INS tejpiaci adatsoraiból.
A romániai tejüzemek egyébként a tavaly begyűjtött tejből döntően friss termékeket készítettek: a nyersanyagból mintegy 290 ezer tonna palackozott fogyasztási tej, 211 ezer tonna savanyított tejtermékek, 66 ezer tonna tejföl, 12 ezer tonna vaj, további 91 ezer tonna pedig különféle sajtok formájában hagyta el a feldolgozók kapuját.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek