Többé-kevésbé tartják az ütemtervet

142

Csíkmadarason és Csíkszent­domokoson még egyáltalán nem látszik a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás integrált projektjének hozadéka, Csíkdánfalván és Csíkkarcfalva községben azonban már aszfalt borítja a pályázatba foglalt szakaszok nagyját, és ha az időjárás engedi, a tél beálltáig Csíkszenttamáson is meglesz a kötőréteg. A projekt egyéb elemei közbeszerzés alatt állnak.

Csíkkarcfalva. Előbb a támfalat készítik el, csak utána aszfaltoznak Fotó: László Róbert
Csíkkarcfalva. Előbb a támfalat készítik el, csak utána aszfaltoznak Fotó: László Róbert

Többé-kevésbé sikerült tartani a közel 5 millió euró értékű Felcsík integrált fejlesztése nevű projekt előre meghatározott ütemtervét, és ha ugyanilyen tempóban folytatódik a munka, akkor határidőre, 2017. június 30-ra lezárhatják a projektet – vélekedik Bőjte Csongor-Ernő, Dánfalva polgármestere, a pályázó Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás soros elnöke. Az öt község a 322-es intézkedés keretéből még 2009-ben pályázott, de csak 2015-ben vált biztossá a finanszírozás. Időközben bizonyos munkálatokat más forrásból elvégeztek a falvak, a közel 5 millió eurónak azonban így is helye van. Közel 20 km utcát borítanak aszfalttal, a költségvetés nagy többségét ez emészti fel.

Ötből három
Az öt település mindegyikében fontos megvalósítás lesz a községi utak aszfaltozása. Ez alól némileg kivételt képez Csíkszentdomokos, ahol a hét évvel ezelőtti pályázati dokumentációban megnevezett utcákat közben leaszfaltozták, ezért most csak rövid összekötő szakaszokat, illetve két teret borítanak aszfalttal, és ehhez tavasszal fognak hozzá – tudtuk meg Kar­da Róbert polgármestertől. Csík­szent­domokoson így egyelőre nincs látszata ennek a projektnek.
Csíkmadarason sem kezdődött el a kivitelezés, Bíró László polgármester továbbra is bízik abban, hogy az aszfaltozás előtt sikerül forrást találnia a kommunikációs és villanyvezetékek föld alá helyezésére.
– Sajnos sokakat passzívvá tesz az, ha nagy falatnak éreznek egy-egy projektet – fogalmazott az elöljáró, utalva arra, hogy nem aratott osztatlan sikert a levegőben éktelenkedő huzalok felszín alá rejtésének terve. – Van még remény, hogy az aszfaltozás előtt megvalósuljon ez az 1 millió lej értékű munka is.
Az aszfaltozás kivitelezési szerződését két hete írták alá, a 3,8 km-es utcahálózatot tavasszal korszerűsítik, és – az öt falu közül egyedül – itt járdát is építenek.
Dánfalván a projektbe foglalt 6 km teljes hosszát aszfalttal borították, de a koptatóréteg még hátravan. Jelenleg a sáncokon, átereszeken dolgoznak. Karcfalva község eredetileg 4 km-re adott le pályázatot, időközben viszont az utcák mintegy felét leaszfaltozták, így közel 2 km maradt az „új” pályázatra. Egyik utcában még egyáltalán nincs aszfalt, egy másik jenőfalvi utcában pedig az Olt partvédelmének megerősítésére várnak, ezért egy rövid szakasz aszfaltozása kimaradt. Koptatóréteg még Karcfalva községben sincs, ez tavasszal valósul meg – tudtuk meg Gábor Tibor polgármestertől. Csíkszenttamáson egyelőre az aszfalt kötőrétege sincs meg egyetlen utcában sem, viszont a 6,6 km-es hálózatnak hozzávetőleg felét már előkészítették, és a megalapozott utcákat még idén burkolnák az első réteg aszfalttal. Kedves Róbert községvezető sajnálja, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt az elvártnál lassabban haladtak, de nem tart attól, hogy kicsúsznak a határidőből.
Egyébként Dánfalva utcáinak mintegy 70 százalékát, Karcfalva utcáinak bő 50 százalékát, Szenttamás utcáinak pedig 60 százalékát fedi majd aszfalt a projekt végére.

Közbeszerzés alatt
Az aszfaltozáson kívül a pályázat magában foglalja két tűzoltóautó és egy útkarbantartó gép beszerzését, valamint „iskola utáni iskola” (after school) építését Csíkmadarason, és kultúrotthon-korszerűsítést Csíkszentdomokoson.
A karcfalvi utak karbantartását szolgáló, kilencfajta kupával, hóekével, seprűvel felszerelhető buldózer vásárlását már meghirdették az Országos Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (SEAP). Gábor Tibor reméli, hogy akár már idén megvásárolhatják a gépet, amelyet szerződéses alapon a projektben részt vevő többi település is használhat.
A Dánfalvának és Szentdo­mo­kosnak szánt tűzoltóautó közbeszerzésének folyamata is elindult, várhatóan heteken belül felterjesztik a SEAP-ra – közölte Bőjte Csongor-Ernő.
Szentdomokoson a kultúrházat egyéb forrásból nagyjából felújították, még a nyílászárók és a fűtésrendszer terén maradtak hátra kisebb munkák. Ezeket foglalták bele a projektbe, és jövőre végeznek velük.
Csíkmadarason fél év alatt új, kétszintes iskola épült idén, Bíró László szerint ez bizonyítja, hogy megfelelő kivitelezővel megvalósítható, hogy az after school épülete a következő év első felében elkészüljön és használható legyen. Ez a projekt is közbeszerzés alatt áll.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek