Többe kerül a villany és a gáz

116

Kedden ülésezett az Országos Energiaszabályozási Szakhatóság (ANRE) szabályozási szakbizottsága, s annak napirendjén a villamosenergia-, valamint a földgázfogyasztási díjszabások megállapítása, illetve jóváhagyása szerepelt. Egyelőre csak az előbbire vonatkozóan született meg az érdembeli döntés, de ettől függetlenül október 1-jétől az utóbbi is drágulni fog.

Gázórák egy csíkszeredai tömbházban. Ugyanannyit mutatnak, többe kerül Fotó: archív

A szakhatóság által kiadott közlemény a villa­mos­ energia esetében jobbára technikai jellegű, s abban taglalják a díjszabás megállapításában közrejátszó tényezőket, illetve azok alakulását az elmúlt időszakok során. A kívülálló számára a szóban forgó „okfejtés” nem sokat mond.
A lényeg az, hogy a villamos­ energia esetében országos viszonylatban a drágulás átlagos aránya 5 százalék körül lesz. Ez azt is jelenti, hogy október 1-jétől a lakossági fogyasztói szabályozott díjszabás átlagosan 3 bani/KWh-val emelkedik. A szakhatóság illetékeseinek hozzávetőleges számításai szerint a lakossági villamosenergia-fogyasztás soron következő áremelése nyomán 100 KWh fogyasztás esetén a pluszban fizetendő átlagos érték 3,45 lej körül lesz. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes fogyasztó esetében ilyen arányú lesz a drágulás. A szakhatóságnak kell megállapítania és nyilvánosságra hoznia a szolgáltatók (FUI) mindenike esetében az országos viszonylatban nyolc elosztási zónában alkalmazandó díjszabást. (Az Enel esetében három zónáról van szó, az Electrica esetében ugyancsak háromról, az E-On és a CEZ esetében pedig egy-egy zónáról.) Nos, akkor ténylegesen meg lehet tudni, hogy egy adott zónában milyen arányban is drágul a majdani villamosenergia-fogyasztás.
Ami a földgázfogyasztás árát illeti: kedden délután az ANRE alelnöke, Emil Calotă egy várható 6% körüli áremelkedésről beszélt. Hozzáfűzte azt is, hogy országos viszonylatban az átlagár 68-69 lej/MWh körül lesz. Ez kevesebb, mint amennyire egyesek számítottak. Ugyanakkor azonban a keddi nap folyamán a képviselőházban vitába keveredett az ipari szakbizottság elnökével, Iulian Iancuval, aki szerint „túlzott” az árak alakulása. Calotă a maga részéről azt hangoztatta, hogy vitapartnere pesszimizmusa megalapozatlan, és ő az, aki túloz. Pesszimizmus ide vagy oda, sem az elektromos áram, sem pedig a földgáz esetében senki sem lehet optimista a díjszabások jövőbeli alakulása tekintetében.
Amúgy utólag kiderült, hogy az ANRE alelnöke nem állt a helyzet magaslatán, illetve nem tájékozódott kellőképpen: közvetlen felettese az ANRE elnöke, Niculae Havrileț azt nyilatkozta, hogy a földgáz esetében kedden nem született meg a végleges döntés, annak meghozatalát a szabályozási bizottság mára halasztotta. Ennek kapcsán megjegyeznénk, hogy a hatályos jogszabályok értelmében az ANRE-nek öt nappal az új árak hatályba lépése előtt nyilvánosságra kell hozni az általa jóváhagyott szinteket. Ez azt jelenti, hogy minden egyes gázszolgáltató esetében rendelet révén hagyják jóvá az alkalmazandó díjszabásokat, s azokat közlik a Hivatalos Közlönyben. Az utóbbi időben viszont ennek a törvényes előírásnak nemigen szerzett érvényt a szakhatóság. A dolgok jelenlegi állása pedig arra enged következtetni, hogy majd csak október 1. után tudják meg a fogyasztók, hogy mit is jelenthet számukra a megemelt díjszabás…
Már köztudott, hogy szeptember 1-jétől az üzemanyagokra kivetett, pontosabban újólag kivetett különleges jövedéki adó nyomán azok kiskereskedelmi árai növekedtek. Október 1-jétől a különleges jövedéki adó második szakasza vezetődik be, amelynek nyomán előreláthatólag ugyanannyival fognak megdrágulni az üzemanya­gok, mint szeptember 15-én.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek