Több útépítéshez is hozzálátnak

Készül a megye költségvetése

137

Tájékoztató jelleggel bemutatták tegnap Hargita megye idei költségvetésének sarokszámait a Csíkszeredában megtartott megyei tanácsülésen. A tervezet szerint mintegy 300 millió lejből fog idén gazdálkodni a megyei önkormányzat. Borboly Csaba megyeitanács-elnök bejelentette: a tervezett kiadások összege 353 millió lej, azaz 53 millió lej jelenleg hiányzik a kasszából. Az önkormányzat ugyanakkor több beruházás elkezdéséről is döntött.

A szavazatokat csak akkor követheti megvalósítás, ha jelentkeznek kivitelezők. Nem túl biztató tapasztalatok Fotó: László F. Csaba

Borboly Csaba a tanácsülést követően elmondta: több megyei út építésének előzetes dokumentációját is jóváhagyta a megyei önkormányzat, köztük a gyergyóremetei 153D utat – amelyet a helyiek Tejporgyár útnak ismernek. Az elöljáró hozzáfűzte, két évbe és a tervező céggel folytatott rengeteg vitába került, amíg sikerült valamennyi szükséges engedélyt beszerezniük. Ezenkívül közbeszerzési eljárást hirdetnek a Csiba–Oltfalu útszakasz felújítására. Gyergyóalfaluban pedig folytathatják a járdaépítést – ezt is jóváhagyta az önkormányzat.
– Mindhárom beruházás esetében az a legkritikusabb, hogy kerül-e kivitelező, hiszen a megye 18 eddig meghirdetett beruházásból nyolcra egyetlen vállalat sem jelentkezett. Ilyen a romániai gazdasági helyzet: kevés a kivitelező cég. Nem a megyei önkormányzatok sara, ha nem sikerül valamennyi beruházáshoz kivitelezőt találni, de dolgozunk rajta, felhívásokat teszünk közzé, szeretnénk ezeket a fejlesztéseket megvalósítani – fejtette ki a tanácselnök.
Arról is tanácshatározat született, hogy a Hargita megyei önkormányzatok egységesen értelmezik az építőipari minimálbér-emelés miatt hozott 114-es számú sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy elszámolják a béremelésből fakadó többletköltségeiket a már folyamatban levő beruházásoknál is. Miután a cégek igyekeznek „ügyeskedni”, ezért a megyét vezető testület megszavazta, hogy csak a munkadíj-emelést fogadják el, az építőanya-
gokért nem fognak többet fizetni az önkormányzatok.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek