Több tudatosságra van szükség

47

Húsvétra hangolják a fogyatékkal élők által készített díszműveket, és a mindennapi használatra készült termékek is frissülnek a Merkúr áruház polcain – tudtuk meg a Civitas Alapítvány igazgatójától. Orbán Árpád szerint az már önmagában nagy dolog, hogy e termékek állandó jelleggel jelen vannak a székelyföldi üzletláncban, folyamatosan szükség van azonban a vásárlók tájékoztatására: fontos, hogy az emberek tudják: ezeknek a termékeknek a megvásárlásával hátrányos helyzetben élő társadalmi csoportot segítenek.

Készülnek a húsvéti gyertyák a mozgássérültek egyesülete műhelyében Fotó: Balázs Árpád
Készülnek a húsvéti gyertyák a mozgássérültek egyesülete műhelyében Fotó: Balázs Árpád

December közepén kerültek ki a Merkúr áruházak polcaira a fogyatékkal élők által készített, többnyire kéz­mű­vestermékek, amelyek a csík­sze­­re­dai két üzlet mellett a szé­kely­ud­var­he­lyi és marosvásárhelyi áruházakban is megvásárolhatók.
– Az ünnepek környékén szervezett, különböző fogyatékkal élők vására mellett ez nagy előrelépés, hiszen a célcsoport által készített áruk folyamatosan jelen vannak a piacon, a vásárlók számára bármikor elérhetők – hangsúlyozta Orbán Árpád.
A Civitas Alapítvány igazgatója szerint a lehetőség minden, a célcsoporttal foglalkozó civilszervezet és egyesület számára elérhető, Csíkszeredában a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ mellett a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete és a Csibész Alapítvány termékei is ott vannak a polcokon.
– A következő időszakban a termékek népszerűsítésére kell hangsúlyt fektetnünk, hiszen az eddigi tapasztalataink azt mutatják, amikor az üzletekben önkéntesek hívták fel a figyelmet az új kezdeményezésre és mutatták be a termékeket, sokan érdeklődtek és vásároltak, a köztudatban mégsem világos még, hogy melyek ezek az árucikkek és hol kell keresni őket – mondta Orbán.
Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak Váta Emese, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ vezetője is, akinek ismerősök jelezték, látták a termékeket az üzletben, mások viszont úgy vásárolták meg azokat, hogy nem is tudták, kik készítik őket.
– A fogyatékkal élők hozzátartozói számára is felfoghatatlan még, hogy gyermekeik hasznos tagjaivá váltak a társadalomnak – részletezte Váta. A nappali foglalkoztató központban csoportfoglalkozások keretében készítik el a fogyatékkal élők a termékeket, munkájukat a nevelők segítik.
– Kézzel készült kötött táskákat, kézmelegítőket és díszpárnákat, ezenkívül képeslapokat, díszített hajgumikat, kitűzőket és levendulapárnákat vittünk a Merkúr áruházba – tudtuk meg a központ vezetőjétől.
A termékekből bejövő összeget, mivel az azokhoz szükséges alapanyagokat a központ vásárolja meg, új termékek készítésébe fektetik.
– Társadalmi vállalkozás ez, amelyben a vásárló minőségi kéz­művestermékkel tér haza, miközben egy olyan célcsoport fennmaradását segíti, amely most keresi a módját annak, hogy a közösség hasznos tagjaként élje a mindennapjait. Fontos tehát, hogy a vásárlók fontolják meg, milyen terméket tesznek a bevásárlókosárba – hangsúlyozza a Civitas Alapítvány igazgatója.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.