Több tucat óvodát fejlesztenek, Maroshévízen új épül

111

A maroshévízi Kemény János Elméleti Középiskola udvarán új óvoda épül – akárcsak három moldvai csángó faluban –, 40 Hargita megyei óvodának játszóteret építenek, szintén 40 esetében pedig eszközfejlesztéssel járulnak hozzá a korszerűsítéshez a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjából. A romániai magyar óvodákat bő 39 millió lejjel segíti a magyar állam.

Óvodai előadás a konferencián. Róluk és nekik szól a program Fotók: László F. Csaba

Nemcsak a pedagógusok szakmai képzését segíti elő a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program, hanem beruházásokat tesz lehetővé a magyar tannyelvű óvodák didaktikai és oktatástechnikai felszereltségének bővítésére, játszóterek, illetve új óvodaépületek építését támogatja – számolt be Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke tegnap szakmai konferencián.

Rendkívül hasznos szakmai támogatás
Az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában megtartott szakmai konferenciát megelőzően kérdeztük Burus-Siklódi Botondot, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét arról, hogy milyen infrastrukturális fejlesztések várhatók a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program jóvoltából, amelyet a Nemzetpolitikai Államtitkárság indított el 2017/2018-ra.


– Bár érdekvédelmi szövetségünk alapvetően a romániai magyar oktatásban tevékenykedő pedagógusok szakmai képzésének, előmenetelének támogatását tekinti alapvető feladatának, a Nemzetpolitikai Államtitkárság a történelmi egyházaink mellett minket is megbízott azzal, hogy az említett program szakmai tevékenységén kívül az óvodaépületek külső és belső felújítását, esetenként új óvoda építését lebonyolítsuk, koordináljuk – mondta a RMPSZ-elnök.
Burus-Siklódi Botond szerint amellett, hogy a magyar kormány támogatásával több központi pedagógusképzés valósult meg Budapesten, Nagyváradon és Válaszúton, az RMPSZ tegnapi szakmai konferenciáján a szövetség három akkreditált képzését mutatták be, amely szintén az óvodai oktatás fejlesztését célozza meg. Az ingyenes képzésen Erdélyben tizenöt helyszínen hozzávetőleg 2300 óvodapedagógus vehet részt, a fejlesztési program a módszertani munka megújulása mellett a néphagyományok ápolásával, illetve az óvoda és a család együttműködésének hatékonyságával is foglalkozik.

Infrastrukturális fejlesztés 39 millió lejből
– Külön kell említenünk az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek a meglévő óvodák és bölcsődék bővítését, felújítását, esetenként újak építését teszik lehetővé, támogatást biztosít a külső és belső terek modernizálására, játszóterek építésére és eszközfejlesztésre ad lehetőséget – részletezte az elnök.
Hargita megyében a programnak köszönhetően Maroshévízen, a Kemény János Gimnázium szomszédságában épül óvoda, az újonnan vásárolt területen 2018. december 31-ig kell megépüljön a magyar nyelvű óvodai csoportoknak otthont adó épület.
Az erdélyi óvodák közül 223 udvarában épül a következő év során – a tanintézmény vezetőségének az igényeit figyelembe vevő – játszótér, ebből 40 esetben Hargita megyei helyszínen. Burus-Siklódi Botond szerint egy játszótér építésére átlagosan 4 millió forintot (59 ezer lejt) költenek.


Eszközfejlesztésre (fejlesztőjátékok, vetítővászon, projektor, laptop és egyéb oktatástechnológiai beruházásra) óvodánként átlagosan 1,3 millió forint (19 ezer lej) áll a szövetség rendelkezésére, ez 231 óvodában valósul meg, Hargita megyében ez is 40 intézményt érint.
– Az RMPSZ a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program 1.0 szakaszában összesen 2,65 milliárd forint (39,1 millió lej) értékű fejlesztést valósít meg a romániai magyar nyelvű oktatási intézményekben, ebből 892 millió forintot (13,1 millió lejt) fordítunk játszóterek építésére, több mint 300 millió forintot (4,4 millió lejt) eszközfejlesztésre, szintén több mint 200 millió forintot (közel 3 millió lejt) pedig szakmai fejlesztésre – közölte a konkrét értékeket.
Burus-Siklódi Botondtól azt is megtudtuk, hogy a fennmaradó összegből a maroshévízi mellett a Bákó megyei Lészpeden, Pusztinán és Magyarfaluban is új óvoda épül a magyar kormány támogatásából.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek