Több tízezer lejes a bírság

Két tévéadót büntettek

62

Műsoraikban elhangzott magyarellenesség miatt kapott magas büntetést két tévécsatorna. Árus Zsolt jogvédő és a Székely Figyelő Alapítvány tett panaszt a Realitatea TV és a B1 tévécsatorna ellen.

Februárban és márciusban több (szám szerint hat) panaszt is tett Árus Zsolt civil jogvédő és a Székely Figyelő Alapítvány országos tévécsatornák és műsoraik ellen magyarellenesség miatt. Árus közleményben úgy fogalmaz, a tévéadók változatos módon hazudoztak a magyarokról és sértegették őket. Megjegyzi, panaszait mérsékelt derűlátással tette meg, ugyanis az egyéb hatóságok kapcsán korábban felgyűlt tapasztalatok alapján látványos és főleg gyors eredményben nem reménykedett. Éppen ezért érte meglepetésként, hogy alig pár hét után intézkedett az Országos Audiovizuális Tanács (CNA), megbüntette a szóban forgó tévéadókat.
A B1 TV 15 ezer lejes bírságot köteles fizetni a február 18-i Se întâmplă acum című műsorban, a február 24-i Lumea lui Banciu és a február 3-i Dosar de politician című műsorokban elhangzottak miatt. A Realitatea TV 20 ezer lejes bírságot fizet a Jocuri de putere című műsorban elhangzottak miatt. A CNA válaszleveléből kiderül, a szóban forgó műsorban február folyamán nyolc kiadásban is szabályt sértettek. Emellett a România 2019 és a Realitatea Românească című műsorokban is törvénysértést állapítottak meg.
Valószínűleg a szóban forgó tévécsatornák ellen többen is tehettek panaszt. Árus úgy véli, a mostani intézkedés biztató, s azt reméli, napirendre kerül az a két panaszuk is, amelyek témája a Realitatea TV-n március 8–9-én bemutatott műsorok, ahol órákon át a „székelyeket szapulták”. Azokban a panaszokban már jelezték azt is, hogy az adott tévécsatorna visszaesőnek számít, mivel már többször követtek el hasonló szabálysértést, s ilyen esetben akár a sugárzási jogot is meg lehet vonni.
– Újra és újra kérni fogjuk az audiovizuális tanácstól, hogy tegye meg ezt a drasztikus lépést, s akkor fog majd kiderülni, hogy meddig terjed a korrektségük – fogalmaz Árus.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek