Több tízezer lej támogatás a gazdaszervezeteknek

61

A térségi gazdaegyesületek által működtetett tejbegyűjtő csarnokok és gyümölcsfeldolgozó konyhák felszerelésére, bővítésére kínált támogatásokról döntött a napokban a megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesülete. Sőt 50 ezer lejes pályázati támogatás felhasználásából idén a szépvízi Nád-dűlői káposztáskert öntözését is megoldják.

Hűtőtank az eresz alatt Marosfőn. Számos településen modernizálnák a tejbegyűjtést
Hűtőtank az eresz alatt Marosfőn. Számos településen modernizálnák a tejbegyűjtést

Elbírálta a Hargita megyei gazdaegyesületek fejlesztési, eszközbeszerzési támogatásigénylési pályázatait Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete – tájékoztatta lapunkat Márton István, az intézmény igazgatója.
A juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületeknek meghirdetett 90 ezer lejes keretösszegű kiírásra öt gazdaegyesület jelentkezett: fejlesztési elképzeléseik támogatására végül 46 ezer lejt ítéltek oda. A Csíkdánfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete a megyei önkormányzat Vidékfejlesztési Egyesületének támogatását helyi tejbegyűjtő csarnok bővítése érdekében egy 1500 literes tejhűtőtartály vásárlásához kérte: az ily módon elnyert 14 700 lejes támogatás a teljes beruházási összeg 49 százalékát takarja. A Csíkkarcfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete ugyancsak tejhűtőtank beszerzésére pályázott. Az 1200 literes űrméretű tárolóedény mellett azonban pályázatuk iro­da­felszerelésként egy hordozható számítógép és nyomtató, valamint a csarnokba érkező tej nyilvántartását segítő számítógépes program vásárlását is tartalmazta: e célra a Vidékfejlesztési Egyesülettől végül 13 500 lej vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak – sorolta Márton. A Vidékfejlesztési Egyesület a gyimesközéploki Tatros tejszövetkezetet a megítélt 12 300 lejes támogatással egy ezerliteres tejhűtőtartály beszerzésében, míg a csíkvacsárcsi gazdaegyesület részére jóváhagyott 2600 lejes támogatással egy mérőedény, valamint egy áramfejlesztő készülék vásárlásában segíti.
– A tejbegyűjtő áramellátásában gyakran ingadozások, kimaradások tapasztalhatók. Jön a nyár, és a generátor vásárlásával igyekeznek elkerülni, hogy a csarnokba begyűlő tejmennyiség egy esetleges áramszünet miatt – hűtés nélkül maradva – megromoljon – indokolta a beruházás szükségességét Márton István. Elmondta, a Vidékfejlesztési Egyesület támogatását hasonló célra, azaz a faluvégi tejcsarnok áramellátását biztosító berendezés vásárlására és üzembe helyezésére vette volna igénybe a csíkmadarasi szarvasmarhatartók egyesülete is, ám támogatási kérelmüket a pályázat elbíráló bizottságnak el kell utasítania azon oknál fogva, hogy a madarasi önkormányzat nem tagja a Vidékfejlesztési Egyesületnek. Hozzátette, mivel a juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületeknek kínált 90 ezer lejes keretösszegből 44 ezer lej megmaradt, ha igény mutatkozik, a fel nem használt forrásra a Vidékfejlesztési Egyesület szeptemberben újabb pályázati fordulót hirdet.
Az egyesület bíráló bizottsága amúgy múlt csütörtöki ülésén döntött a zöldség- és gyü­mölcstermesztésre, illetve -feldolgozásra benyújtott pályázatok támogathatóságáról is. A gyergyócsomafalvi Fenyőalja Egyesület a támogatásként megítélt 17 700 lejt egy gyümölcsprés, egy pasztörizáló berendezés, valamint egy gyümölcsdaráló vásárlására fordíthatja: az eszközöket a csomafalvi szervezet tavaly átadott gyümölcsfeldolgozó konyhájában állítják használatba. A Vidékfejlesztési Egyesület kiírására pályázva szintén jelentős, 50 ezer lejes vissza nem térítendő támogatásban részesül a Szépvízért Egyesület is: a beruházásból a község híres káposztatermő kertje, a Nád-dűlőben fekvő kisparcellák öntözését oldják meg – újságolta lapunknak Márton István. Elmondta, a gyümölcs-feldolgozás kapcsán – egyelőre feltételesen – 20 ezer lejes támogatást ítéltek oda a madéfalvi Ökoturiszt Egyesületnek is: a 49 százalékos támogatás felhasználásából a p ályázó a madéfalvi gyümölcsmanufaktúra céljaira kívánna egy járművet vásárolni.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek