Több terv, kevesebb megvalósítás

129

A sajtó gyergyószentmiklósi kép­viselőivel találkozott pénteken Har­gita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba – az esemé­nyen többek között az elmúlt év Gyer­gyószékre vonatkozó ter­ve­iről, a megvalósítások­ról, illetve néhány esetben az idei elképzelésekről is beszámolt a megyeelnök.

Számos terv volt Gyergyó­szentmiklóst illetően, kezdve a műjégpálya tetőszerkeze­tének megújításától, a gyilkostói beruházásokon és a terelőút építésén át, egészen a Salamon Ernő Gimnáziumban kialakítani tervezett tanulóközpontig.
Borboly Csaba kifejtette, a műjégpálya javítását levették napirendről, mivel a javaslatukhoz nem készültek el a dokumentumok, a terelőút esetében pedig a területtel kapcsolatos kérdéseket nem sikerült egyelőre tisztázni.
Mint részletezte, a tanulóközpontnál beszélhetünk megvalósításról, hisz a közbeszerzés elindult, így esély van rá, hogy azt idén létrehozzák. A megyeelnök pozitívumnak nevezte a szakoktatás népszerűsítésére vonatkozó eredményeket, a Gyergyószentmiklóson tervezett inkubátorház létrehozását illetően pedig megjegyezte: iparkodni kell, hisz május a pályázat benyújtásának határideje.
A további elképzeléseket illetően rámutatott, jobban össze kellene kapcsolni a megyei és a gyergyószentmiklósi kórház tevékenységét, pontosítva, itt főként az ügyeleti vonalak összeegyeztetésére gondol. Gyergyószentmiklós központtal lovas akadémia létrehozásának ötlete is felmerült, ennek koordinálásához Bajkó Tiborban és csapatában lát kellő komolyságot a megyeelnök.
Újságírói kérdésre válaszolva a gyergyószéki falvakra is kitért mondandójában. Elmondása szerint a Lázár-kastély körüli helyzet miatt Szárhegy szempontjából keserűnek mondható a tavalyi év, ugyanakkor a megyei tanács alárendeltségébe tartozó helyi kulturális és művészeti központ tevékenysége sem volt túlságosan kielégítő, hozzátéve: utóbbit hamarosan már új menedzser vezeti. Ditróban járdaépítés, valamint Remetén, Csomafalván és Újfaluban is útépítés és -javítás lesz idén a prioritás, Alfalu esetében pedig a településhez tartozó borzonti kultúrotthon felújításának befejezésében bízik a megyeelnök.

[box type=”shadow” ]Találkozó gyergyói polgármesterekkel

Pénteken Gyergyó térségi polgármesterekkel találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barabás Csaba Gyergyószentmiklóson. A találkozón jelen volt Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, a községvezetők közül részt vett Laczkó-Albert Elemér (Gyergyóremete), Márton László Szilárd (Gyergyócsomafalva), Mik József (Borszék), Puskás Elemér (Gyergyóditró) polgármester és Györffy Gábor, Gyergyószárhegy alpolgármestere. Borboly Csaba megyeitanács-elnök ismertette az idei év prioritásait és főbb célkitűzéseit: 32 megyei út javítására, korszerűsítésére készülnek tervek összesen 189 millió lej értékben, ugyanakkor 3 útra nyert PNDL-s forrást. Nagy fontossággal bír az Orotva–Borszék útvonal, mert jövedelmet generáló beruházásról van szó. Ugyancsak prioritást élvez a járdaépítés és a Kisvíz program folytatása. A megyeelnök arról is beszámolt, hogy a beruházási igénylések technikai részleteit kidolgozták, fontos, hogy a direktvásárlás felüli beruházásoknak legyen előkészített terve. Szó esett a megyei tanács idei pályázati kiírásairól, a jelenlévők abban is egyetértettek, hogy a hegyimentőkre és a hegyeinkre még nagyobb figyelmet kell fordítani. Ugyanakkor szó esett a Balánbányára tervezett önkéntestűzoltó-kiképző központról is. A településvezetők beszámoltak az idei tervekről, nehézségekről, amelyek megoldásában kérték a megyei önkormányzat segítségét – adta hírül Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.[/box]

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.