2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Több településen nagyobb iskolabuszokra lenne szükség

Tizenkilenc Hargita megyei önkormányzat vehetett át idén augusztusban új, 16 személyes iskolabuszt. A legtöbb településen a régi, 5-8 éves iskolabuszokat fogják helyettesíteni az újakkal, de van, ahol párhuzamosan fogják használni a járműveket: földúton, a tanyák felé a régi, aszfalton pedig az új busszal szállítják a diákokat. Gyergyóalfaluban egyelőre kímélik az új buszt annak reményében, hogy egy 28 személyesre fogják tudni cserélni.

Munkába álltak az új iskolabuszok. Van, ahol cserére kímélik Fotó: Balázs árpád
Munkába álltak az új iskolabuszok. Van, ahol cserére kímélik Fotó: Balázs árpád

A legtöbb településen most zajlik a forgalomba való beíratása, illetve a tanácshatározatok által az iskolák ügykezelésébe való átadása azoknak az új iskolabuszoknak, amelyeket augusztus folyamán hozhattak el az önkormányzatok képviselői Bukarestből.

Tizenkilenc kedvezményezett
Hargita megyéből Etéd, Szent­ábrahám, Csíkcsicsó, Gyer­gyó­cso­mafalva. Galócás, Gyergyóalfalu, Gyer­gyó­­szent­miklós, Csíkszere­da, Ma­ros­hévíz, Balánbánya, Szé­­kely­­ke­resztúr, Szentegyháza, Nagy­­­ga­lambfalva, Gyergyó­re­me­te, Ro­mán- andrásfalva, Csík­szent­do­mokos, Újszékely, Vasláb és Csík­szent­lélek gazdagodott 16 személyes iskolabuszokkal – tájékoztatott a prefektúra szóvivője, Pănescu Adrian. Hozzátette, az eredeti listán Bögöz szerepelt Szentlélek helyett, azonban végül visszaléptek.
Kérdésünkre Farkas Mózes bögözi polgármester elmondta, már van egy 16 személyes iskolabuszuk, és számukra nem jelentett volna megoldást még egy hasonló, hiszen két sofőrt nem tudtak volna alkalmazni. Abban a reményben utasították vissza az ajánlatot, hogy a közeljövőben nagyobb, 28 személyes iskolabuszt kaphatnak majd, mint Boldogfalva. Pál Péter, Csíkszentlélek polgármestere viszont úgy vélte, hogy „ez a biztos, ami már itt van”, ezért elfogadták a kisbuszt, és már be is íratták forgalomba. Hozzátette, a településnek eddig egy 6-7 éves kisbusza volt, amellyel a tavaly télen már több gondjuk is adódott. Kifejtette, nekik is jobb lett volna egy nagyobb kapacitású jármű, de tekintettel a rövid távolságra – a legmesszebb Fitód van – reggelente több fuvarral oldják meg a 60-70 gyerek szállítását. Ha pedig jóváhagyják még egy sofőr állás létrehozását, akkor párhuzamosan járhat a két iskolabusz.

Lecserélték a régit
Etéden is a nyolcéves iskolabusz mellé, amelynek karbantartására sokat költöttek az elmúlt időszakban, kaptak most egy újat. Szőcs László polgármester elmondta, egyelőre a régi buszt használják, amíg érvényes rá a biztosítás, különösen Siklód felé, ahol nincs aszfalt, így próbálják kímélni az újat, amellyel Énlaka felé fognak járni.
Gyergyóalfaluban is a régi, hétéves busszal járnak, amíg annak érvényes a műszaki vizsgája – nyilatkozta Gáll Szabolcs polgármester – és ha lehet, a továbbiakban is azt használnák. Ugyanis a megnövekedett gyermeklétszám miatt nagyobb buszra lenne szükség, ezért kérést nyújtottak be a prefektúrára, és ha lesz rá lehetőség, a megkímélt, mondhatni 0 kilométerben levő kisbuszt nagyobbra cserélnék.
Románandrásfalva immár harmadik iskolabuszát vehette át, hiszen annak idején ez a település első volt a megyében, amely az országos program keretében kisbuszt kapott. Jelenleg két kisbusz szállítja a diákokat, várhatóan a régebbi busszal a solymoslázi gyerekeket fogják szállítani.

Gondot okoz a sofőrök alkalmazása
Jókor érkezett a kisbusz Gyer­gyóremetére is – mondta Lackó-Albert Elemér polgármester –, hiszen a nemrég épített óvodaközpontba az új busszal fognak járni a rétaljai, a csutakfalvi és a Kossuth téri óvodák egykori diákjai, a régi busz pedig továbbra is az iskolásokat fogja szállítani. Hozzátette, a sofőri állás problémáját is megoldják azáltal, hogy a falugondnok levizsgázik.
Székelykeresztúr három iskolája közül eddig csak az Orbán Balázs Gimnáziumnak volt busza – tájékoztatott Rafai Emil polgármester. Az új jármű a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjait szállítja majd, amennyiben sikerül levizsgáztatni valakit a meglevő alkalmazottak közül, hiszen a tanügyi leépítések mellett egyelőre személyzeti problémákkal küzdenek.
Szentábrahámon, Gyergyó­cso­mafalván, Nagygalambfalván és Újszékelyen is beíratták az új buszokat forgalomba, és átadták, vagy a hamarosan sorra kerülő tanácsüléseken át fogják adni az iskoláknak. Valamennyi esetben a régi, amortizálódott járműveket fogják lecserélni.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb