2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Több településen lép érvénybe a piros forgatókönyv

Újabb szigorító intézkedéseket hozott a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság a koronavírus robbanásszerű terjedésének mérsékelése érdekében: a vörös zónába sorolt településeken kötelező a védőmaszk viselése, az oktatás pedig online rendszerben zajlik.

A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság a járvány terjedésének megfékezése érdekében újabb intézkedéseket foganatosított, figyelembe véve a vonatkozó kormányhatározat rendelkezéseit.

Ezek szerint frissítették azoknak a településeknek a jegyzékét, ahol a fertőzöttségi arány 1,5 ezrelék alatt maradt az elmúlt két hétben: Bél­bor, Bor­szék, Csi­csó, Csík­koz­más, Csík­rá­kos, Csíkszentdom­o­k­os, Csík­szent­györgy, Csík­szent­lé­lek, Dit­ró, E­téd, Gyer­gyó­ho­lló, Gyergyóremete, Gyergyótölgyes, Gyergyóújfalu, Gyergyóvárhegy, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Homoródszentmárton, Kányád, Korond, Máréfalva, Maroshévíz, Románandrásfalva, Salamás, Szent­ábrahám, Tusnádfürdő, Újszékely, Varság és Vasláb. Ezeken a településeken érvényben maradnak a korábban meghozott korlátozó intézkedések.

Frissítették az 1,5 és 3 ezrelék közötti fertőzöttségi mutatóval rendelkező települések jegyzékét is, két hétig a következő önkormányzatokat sorolták ebbe a csoportba: Csík­dán­fal­va, Csík­szent­im­re, Csík­szent­ki­rály, Csík­szent­már­ton, Csík­szent­ta­más, Far­kas­la­ka, Ga­ló­cás, Gyer­gyó­cso­ma­fal­va, Ok­lánd és Szé­kely­ke­resz­túr. Ezeken a településeken az október 10-én meghozott intézkedések érvényességi idejét november 1-jéig meghosszabbítják.

Ugyancsak 1,5 és 3 ezrelék közötti a fertőzöttségi mutató Ba­lán­bá­nyán, Csík­karc­fal­ván, Csík­pál­fal­ván, Csík­szent­si­mon­ban, Csík­szép­ví­zen, Galambfalván, Gyer­gyó­al­fa­lu­ban, Gyer­gyó­szár­he­gyen, Gyer­gyó­szent­mik­ló­son, Ho­mo­ród­al­má­son, Ká­pol­nás­fa­lub­an, Ma­dé­fal­ván, O­rosz­he­gyen, Pa­raj­don, Si­mén­fal­ván és Szé­kely­derzs­ben, itt a korlátozó intézkedések november 3-ig maradnak érvényben.

Három ezrelék fölötti a fertőzöttség Csík­ma­da­ra­son, Fe­nyé­den és Szé­kely­ud­var­hely­en, illetve Bol­dog­fal­ván, Bö­göz­ben, Csík­szent­mi­hály­on, Csík­sze­re­dá­ban, Kászonaltízen, Lövétén, Szentegyházán, Tusnádon és Zetelakán, ezeken a településeken az október 18.–november 1., illetve az október 20.–november 3. közötti időszakban tilos a rendezvények szervezése a mozi- és színháztermekben, tilos a vendéglők és kávézók zárt térben való működtetése; a szállodák és más szállásadó intézményekben a vendéglőt és a bárt csak a szállóvendégek használhatják; az étel készítése és forgalmazása csak azokban az egységekben megengedett, ahol a vendég nem helyben fogyasztja el; a vendéglátóhelyek csak nyílt térben működhetnek, de biztosítaniuk kell az asztalok közötti legkevesebb 2 méteres távolságot és egy asztalnál csak hat személy foglalhat helyet; tilos a játéktermek működtetése; ugyanakkor kötelező az orrot és a szájat egyaránt takaró védőmaszk viselése minden 5. életévét betöltött személy számára valamennyi közterületen.

A bizottság tegnapi határozatának értelmében felfüggesztik az iskolalátogatást és bevezetik a vörös forgatókönyv szerint zajló online oktatást valamennyi településen, ahol a fertőzöttség foka meghaladta a 3 ezreléket: Boldogfalva, Bögöz, Csíkmadaras, Csíkszentmihály, Csíkszereda, Fenyéd, Kászonaltíz, Lövéte, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Tusnád és Zetelaka

Ez a határozat egyelőre október 21. és november 1. között érvényes.

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb