Több támogatást hozhat az állami kitüntetés

A létező második legmagasabb rendfokozatot kapta a megyei kórház

1 139

Az egészségügyi intézményeknek adható második legmagasabb, parancsnoki rendfokozat érdemkeresztjével tüntette ki Klaus Johannis államelnök kedden a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat. A címet az elmúlt 14 évben – amióta létezik ez a kitüntetés – eddig csak három kórház kapta meg az országban, a csíkszeredai a negyedik. Az intézmény vezetősége szerint a kitüntetésnek köszönhetően ezentúl nagyobb anyagi forrásokhoz férhetnek hozzá.

Adrian Dobrică, Konrád Judit és Zonda Erika. Erőt adó elismerés Fotó: Márk Boglárka

Amint arról tegnapi lapszámunkban már írtunk, Klaus Johannis államfő a Cotroceni-palotában adta át a kitüntetéseket hét egészségügyi intézménynek. Ezek közül a legmagasabb, parancsnoki fokozatot a csíkszeredai megyei kórház és a bukaresti 1-es számú vasutas Witting klinika kapta meg, a tiszti és a lovagi rangot három további bukaresti, a Vaslui megyei sürgősségi kórház és a nagyszebeni gyermekkórház érdemelte ki.

Csapatmunka eredménye
Az érdemrend átadásával kapcsolatban a csíkszeredai megyei kórház képviselői tegnap a sajtónak is beszámoltak a rendfokozat odaítélésének indokairól, illetve arról is, hogy ez milyen előnyökkel jár az intézmény számára.
Dr. Adrian Dobrică mellkas­sebész az intézményben dolgozók nevében beszélt. Kifejtette, hogy a kitüntetést elsősorban a kórházban végzett, leginkább csak egyetemi központokban megszokott tevékenység miatt kapták. Ezek közül kiemelte azt, hogy Csíkszeredában ma már rutinszerűen végzik a szerveltávolító műtéteket, amelynek országos szinten is nagy jelentősége van. Ugyanakkor a sürgősségi és az intenzív terápiás osztály tevékenysége is kiemelkedő, továbbá a megyei kórházak esetében ritka, hogy mellkassebészeti és idegsebészeti osztály is működjön bennük – Csíkszereda ebben is kitűnik a sorból.
– Örülünk annak, hogy ami a kórházunkban történik, amellett nem mennek el észrevétlenül Bukarestben sem. Ez a kitüntetés több mint bátorítás számunkra, hogy az elkezdett munkát ebben az irányban folytassuk. Az érdemrendet személyesen dedikálom minden kórházban dolgozó személynek, akiknek az odaadása nélkül nem részesültünk volna a kitüntetésben – mondta Adrian Dobrică.
– Nagy megtiszteltetés érte a kórházat ezzel a kitüntetéssel, amely hosszú tevékenység és igazi csapatmunka eredménye. A kórház vezetősége köszönettel tartozik a munkaközösségnek, de a kórház adminisztratív tanácsának és a Hargita megyei önkormányzatnak is – jegyezte meg dr. Konrád Judit, a kórház ideiglenesen kinevezett menedzsere. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a kitüntetés is hozzájárul ahhoz, hogy az intézmény mihamarabb megszerezze a regionális jelentőségű kórházaknak járó kettes kategóriájú besorolást.
Konrád Judit lapunknak elmondta, nem is számítottak rá, hogy kitüntetésben részesülhet a kórház. Hangsúlyozta, hogy a kórház jó hírét tulajdonképpen az ott sikeresen kezelt, és elégedetten távozó betegek vitték magukkal, ezért nekik is hálával tartoznak.

Megnyílhatnak a pénzcsapok
Zonda Erika, a kórház adminisztratív tanácsának vezetője az intézményt fenntartó megyei tanáccsal való jó kapcsolat jelentőségére tért ki. Megemlítette a különleges szolgáltatások mellett az orvoslakások építését, továbbá a különböző projektek lebonyolítását, amelyek a kórház infrastruktúrájának fejlődését célozzák meg. Hozzátette: reméli, a kitüntetésnek köszönhetően még több finanszírozáshoz jut az intézmény.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök külön kiemelte azt a tényt, hogy az egészségügyi érdemrend parancsnoki fokozatát eddig mindössze négy kórház kapta meg, és felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell becsülni a kitüntetést, mert azt el is lehet veszíteni.
– A kitüntetés kizárólag a kórház munkaközösségének az érdeme. Itt olyan műtéteket hajtanak végre, amelyeket más kórházak visszautasítanak, és olyan esetekben mentik meg az emberek életét, amelyekben régen nagy volt a halandóság. Ez a kitüntetés egyfajta védjegye is lehet a kórháznak, amelyet egyúttal magasabb szintre pozícionálhatnak – mutatott rá a megyei önkormányzat vezetője.
A kórház fejlődésével kapcsolatban kifejtette, hogy a következő két-három évben körülbelül 10 millió euróra lenne szükség ahhoz, hogy a helikopter-leszállópálya és az új sürgősségi szárny megépülhessen. Mint mondta, minden uniós pályázati lehetőséget megragadnak, hogy az összeget előteremtsék.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.