Több száz új beteg évente

115

November 14-e a cukorbetegség világnapja. A világszerte egyre több embert érintő megbetegedés Hargita megyében is évről évre hangsúlyosabban van jelen: 2015–2017 között közel ezerrel nőtt a cukorbetegek száma. A világnap alkalmából a héten a megye három legnagyobb városában ingyenes vércukorszint-mérésen lehet részt venni.

Vércukorszint ellenőrzése. A diabétesz a leggyakoribb anyagcsere-betegség Fotó: László F. Csaba

November 14-én született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet ezért hirdeti meg 1991 óta minden évben erre a napra a cukorbetegség világnapját – olvasható a Magyar Diabétesz Társaság honlapján. Magyarországon rendszeresen szűréseket, figyelemfelkeltő programokat szerveznek ez alkalommal, a betegek számának rohamos emelkedésével pedig térségünkben is egyre több figyelem fordul a világnapra.

Ingyenes szűrési lehetőség
A Prodia laboratórium a cukorbetegség világnapja alkalmával Csíkszeredában, Székely­udvarhelyen és Gyergyó­szent­mik­lóson ingyenes vércukorszint-mérést szervez szerdán, csütörtökön és pénteken. A laboratórium helyi kirendeltségein reggel 7 és 10 óra között várják az érdeklődőket, cukorbetegeket, de azon egészséges személyeket is, akik ellenőriztetnék vércukorszintjüket.
A Prodia vezetője, Szabó Sándor kifejtette, a cukorbetegek egy része nem jut rendszeresen vércukorszint-méréshez, vagy azért, mert nem tudja megengedni magának az ezt ellenőrző készülék beszerzését, vagy pedig nem tartja ezt fontosnak, illetve mérvadónak az otthoni mérést. A laboratóriumi vizsgálat útja pedig hosszas és nehézkes, beutalót kell igényelni a háziorvostól, időpontot kérni a laboratóriumtól, ezért gondoltak arra, hogy megkönnyítik a betegek dolgát: most beutaló és előjegyzés nélkül lehet vércukorszintet méretni. A szűrővizsgálat iránt érdeklődőket arra kérik, hogy éhgyomorral vegyenek részt a vizsgálaton, és a nyilvántartás érdekében vigyék magukkal személyi igazolványukat is. A szűrés szervezői nagy érdeklődésre számítanak, a laboratórium Facebook-oldalán jelzett lehetőséget sokan megosztották – tudtuk meg.

Rejtőzködő betegség
A diabétesznek több típusa van, a legtöbbeket érintő 2-es típusú cukorbetegség tünetei pedig gyakran sokáig rejtve maradnak. Dr. Izsák Adél diabetológus, a Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház szakorvosa érdeklődésünkre felsorolta, a nagyon magas vércukorszint okozhat fokozottabb folyadékigényt, gyakori vizelést, szédülést, fejfájást. Ha valaki családjában az elsőfokú rokonok között van 2-es típusú cukorbeteg, akkor az illető hajlamosabb ezen betegség kialakulására, ezért ajánlott megnézetni a vércukorszintet. Szintén javasolt a vércukorszint ellenőrzése túlsúly, magas vérnyomás, magas koleszterinszint fennállása esetén. Ha nem jelentkeznek tünetek, akkor 40-50 éves korban hasznos lehet vérvizsgálat elvégeztetése.

Közel tizenkétezer beteg
A cukorbetegek száma világszerte emelkedőben van, ez a tendencia pedig térségünkben is tapasztalható, a diabéteszesek száma folyamatosan nő – mondta el a szakorvos. A legtöbb beteg a 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség jellemző. A Hargita Megyei Cukorbeteg Gyermekek Egyesületének becslései szerint a megyében jelenleg két-háromszáz érintett gyermek van – mondta el érdeklődésünkre Suciu Zita, az egyesület elnöke.
A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a cukorbetegek ellátására működő országos program keretében a megyében tavaly 11 894 cukorbeteg állt kezelés alatt. 2016-ban 11 347 beteget, 2015-ben pedig 10 946 beteget tartottak nyilván. A betegség által érintettek száma jelentősen növekszik évről évre, amint a statisztikából kiviláglik, a kezelés alatt álló cukorbetegek száma 2015-től 2017-re 948-cal emelkedett. Az egészségbiztosító pénztár összesítéséből az is kiderül, Hargita megyében hét diabetológus orvos dolgozik, nincs ezen a területen orvoshiány: Csíkszeredában három, Székelyudvarhelyen kettő, Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen egy-egy szakorvos látja el a betegeket.

Megelőzési lehetőségek
A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében az egészséges életmódra kell odafigyelnünk. Ebbe beletartozik a testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a stresszfaktorok kiiktatása, ha ez lehetséges – sorolta fel dr. Izsák Adél. Az étkezést illetően kifejtette, kerülni kell a finomított cukrokat, emellett pedig legyen kiegyensúlyozott ételeinkben a szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalom. Legyen része az étkezéseknek a zöldség és a gyümölcs, és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is oda kell figyelni – ajánlotta.
A szakorvos rámutatott, a testmozgásnak nem feltétlenül kell intenzív sportot jelentenie, már az is hasznos lehet, ha valaki például rendszeresen sétál fél órát.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek