Több száz gyermek versenyez

Tantárgyversenyek: felkészülési és vizsgarutint is szereznek

115

Javában zajlanak a tantárgyversenyek megyei szakaszai: Hargita megyében eddig több mint hatszáz gyermek vett részt a megmérettetéseken. Mint egyik magyar szakos tanár megfogalmazta: azért hasznos versenyekre járni, mert a felkészüléssel is sokat tanul a diák, és nemcsak plusztananyagot sajátít el, hanem a feladatok időben való megoldásában, a vizsgázásban is jártasságot szerez.

Dolgoznak az agyak. Ismereteiket mérik össze a diákok Fotó: László F. Csaba

Márciusban zajlik a tantárgyversenyek és más országos versenyek több­ségének megyei szakasza. Múlt héten szervezték meg például az angol, a földrajz, az informatikai tantárgyversenyt a megye iskolái­ban. Szombaton a csíkszeredai Segítő Mária Gimnáziumban földrajzból, Csíkkarcfalván pedig többek között történelemből versengtek a gyerekek. Idén eddig több mint hatszáz diák vett részt a tantárgyversenyeken, a megye szinte minden iskolájából – közölte a Hargita Megyei Tanfelügyelőség.
Mint az érdeklődésünkre összeállított közleményükből kiderül, a versenyek többsége országos jellegű, a megyei szakasz után évfolyamonként az elsők méretkezhetnek meg országos szinten. A megyében is több tantárgyverseny országos szakaszát szervezték, illetve szervezik meg, áprilisban például Székelyudvarhelyen lesz a kisebbségi tannyelvű iskolákba járó diákok román nyelv és irodalom tantárgyversenyének országos szakasza. A versenyeket főként az elemista és a felső tagozatos diákok kedvelik, középiskolában rendszerint csökken az érdeklődés ezek iránt – mutattak rá.

25 éves a Zrínyi Ilona Matematikaverseny
A diákok számára szervezett versenyek között vannak úgynevezett hivatalos versenyek, amelyek szerepelnek az oktatási tárca naptárában, és ezek között is többféle megmérettetés létezik: tantárgyversenyek, az oktatási tárca által finanszírozott és nem finanszírozott egyéb versenyek, továbbá oktatási tevékenységek.
A Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány Magyarországon idén harmincadik alkalommal szervezi meg a Zrínyi Ilona Matematikaversenyt. Ennek erdélyi szakaszát idén 25. alkalommal bonyolították le lelkes pedagógusok, a Hargita megyei szakasz díjazását múlt héten tartották. A romániai hivatalos versenynaptárban is szereplő, a diákok körében népszerű, 2–12. osztályosoknak szóló megmérettetésen idén 3249 diák vett részt – mondta el Hodgyai László matematika szakos tanár, tanfelügyelő, aki már a Zrínyi első erdélyi kiadásának szervezésében is részt vett. A matematika népszerűsítésének céljával zajló versenyt véleménye szerint azért kedvelik a diákok, mert a feleletválasztós, sok feladatot tartalmazó tételsor megoldása sikerélményt nyújt, a különböző nehézségű feladatokból valamennyit minden versenyző meg tud oldani. A résztvevők ugyanakkor nemcsak matematikai ismereteiket bővítik, hanem azt is megtanulhatják, hogyan kell rövid idő alatt döntéseket hozni – mutatott rá Hodgyai László.

Többet tanulnak, olvasnak
– Azért jó, ha a diákok tantárgyversenyeken és más versenyeken vesznek részt, mert ezzel is sokat tanulnak. És elolvasnak olyan irodalmi alkotásokat is, amelyeket egyébként nem vennének kézbe – emelte ki Bedő Aranka, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola magyar szakos tanára. A pedagógus, aki hosszú évek óta készít fel diákokat magyar tantárgyversenyekre és helyesírási versenyekre, úgy látja, a későbbi vizsgákat is megalapozza a versenyzés, a diákok szert tesznek valamennyi vizsgarutinra, megtanulják, hogyan kell felkészülni, hogyan kell beosztani az időt a feladatok megoldására. A diákokban ötödikben nagy az érdeklődés a versenyek iránt, aztán ez csökken, amikor látják, hogy mennyit kell készülni, mennyi mindent kell még pluszban elolvasni – osztotta meg a pedagógus. Hozzátette, később az is elkedvetleníti a gyermekeket, hogy kevesen juthatnak tovább. Minden megyéből, minden évfolyamról csak az elsők mehetnek az országos szakaszra, Hargita megyéből is, ahol háromezren vesznek részt a versenyen, és egy olyan megyéből is, ahol esetleg csak százan méretkeznek meg a magyar tantárgyversenyen – mutatott rá a tanár az aránytalanságra. Elmondta, rég sérelmezik, hogy a megye kevés továbbjutó helyet kap, ahhoz viszonyítva, hogy a magyarul tanuló gyermekek egynegyede itt van.
A tantárgyversenyeken kapott tételekről a pedagógus azt mondta el, a tantervi ismeretekre, de a kreativitásra is alapoznak ezek, a nehézségük pedig változó. Bedő Aranka azt tanácsolja a diákoknak – versenyekre járóknak és nem versenyzőknek is –, hogy olvassanak sokat és lehetőleg szépirodalmat.
– Ma már nagy az irodalmi kínálat, a bőség gyakran a minőség rovására megy, sok a silány fordítás, ezért inkább azt ajánlom, hogy magyar irodalmat olvassanak a diákok. Sok kortárs szerző van és a klasszikusokat sem kell elfeledni, hisz az érték mindig érték, akkor is, ha kétszáz és akkor is, ha tízéves műről beszélünk – tette hozzá.

R. Kiss Edit 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek