2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Több száz gazdát vár elszámolásra az APIA

 

 

Egy hét áll a támogatásra jogosult Hargita megyei gazdálkodók rendelkezésére ahhoz, hogy benyújtsák az idei második negyedévi mezőgazdasági gázolajár-támogatáshoz szükséges elszámolásaikat. Az üzemanyagszámlákat fogadó mezőgazdasági kifizetési ügynökség a napokban több száz termelő érkezésére számít, ugyanis a támogatásra jogosult félezer gazdának kevesebb, mint 20 százaléka nyújtotta be negyedéves elszámolását. A literenkénti 1,9 lejes ártámogatással a gépesített mezőgazdasági munkálatok költségeibe pótol az ügynökség.

Július végéig maradt ideje az idei második negyedévi mezőgazdasági gázolajár-támogatási elszámolások benyújtására a Hargita megyei gazdálkodóknak. A megyéből 504 termelő jogosult az üzemanyagár-támogatásra, közülük tegnapig azonban csak 86-an nyújtották be az elszámolásaikat – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei igazgatója. Ezúttal az április 1. és június 30. között vásárolt, mezőgazdasági célokra felhasznált üzemanyag-mennyiségek elszámolására várják a termelőket az APIA munkatársai. A támogatás a jövedéki adó részbeni visszatérítéséből ered, ennek nyomán a gazdák utólag, az üzemanyag-töltő állomásokon kifüggesztett árhoz képest literenként 1,9 lejes árkompenzációban részesülnek.

Az elszámolható üzemanyag-mennyiség nagysága attól függ, milyen tevékenységet folytat a gazda. A növénytermesztési ágazaton belül a gabonatermelők egy évben hektáronként legtöbb 78 liter üzemanyagra, a burgonyatermelők hektáronként 150 literre, a cukorrépatermelők 139 literre, gyógy- és fűszernövények termelése esetében pedig hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni visszatérítését. A gazdák a szabadföldi zöldségtermesztéshez hektáronként évi 148 liter kedvezményes árú üzemanyagot vehetnek igénybe, ugyanezt a mennyiséget az üvegházi termesztés esetében hektáronként 75 literben, a virág- és dísznövénytermesztők hektáronként 100 liter motorinában határozták meg. Az éves szinten, hektáronként elszámolható gázolajmennyiség a kaszálók és természetes gyepterületek gondozása kapcsán 30 liter lehet, míg a takarmánynövény-termesztéshez és a silózáshoz a gazdák hektáronként 130 liter kedvezményes árú üzemanyagot használhatnak fel, de ugyanez a mennyiség érvényes a gyümölcsösök gépesített megmunkálásához is. A szárnyas-tartó telepek számosállatonként 39 liter üzemanyagot, a hizlaldák, sertéstelepek számosállatonként 6 litert, a szarvasmarhatartók számosállatonként 56 liter gázolajat, míg a juh- és kecsketartók 6,75 liter gázolajat számolhatnak el, ugyancsak számosállatonként. A vándorméhészek esetében a literenkénti 1,9 lejes támogatás méhcsaládonként 18 liter üzemanyagra vehető igénybe.Domján Levente

Előző cikkHivatás és büszkeség
Következő cikk23 nap

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb