2020, december 4, péntek.
custom_html_banner1

Hirdetés

Több pénz az oktatás digitalizálására

Monica Anisie oktatási miniszter tervei szerint jövő évtől digitalizálási beruházásokra is elkülönítenek alapokat a tárca büdzséjéből. Ezt maga a tárcavezető jelentette be tegnap, az oktatás digitalizálására vonatkozó stratégia kidolgozására irányuló nyilvános közvita elindításán.

Leszögezte, a digitalizálás az egyik fő prioritás, és ezt a célkitűzést minden egyes oktatási miniszternek fel kell vállalnia az elkövetkező években, politikai hovatartozástól függetlenül. A stratégiával a munkaerőpiac jövőjét biztosítják, felépítik a fenntartható gazdasági fejlődés tartóoszlopait az elkövetkező legalább 30 évre – mondta Anisie.

A miniszter szerint egy közel-

múltban elvégzett kutatás rávilágít, hogy az ország viszonylag rövid idő alatt növelheti gazdasági versenyképességét, ha a digitalizálás gyorsítására koncentrál. 2010-től 2019-ig nem különítettek el alapokat az oktatás digitalizálására, az idén pedig a kormány 150 millió lejt hagyott jóvá táblagépek vásárlására és további 100 millió lejt tartalékkészlet biztosítására, mutatott rá a tárcavezető. Továbbá 150 millió euró áll az ország rendelkezésére az európai alapokból elektronikus eszközök beszerzésére, emlékeztetett a miniszter.

A tanügyminiszter egyúttal azt is bejelentette tegnap, hogy terveik szerint egyszerűsíteni fogják a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáján a román nyelv és irodalomból adott tételek struktúráját. Anisie azt mondta, a tanárok, szülők és diákok javaslatára döntöttek az egyszerűsítés mellett, és az új tételstruktúrát rövidesen közzé is teszik az oktatási tárca hivatalos honlapján.

Annak oka, hogy miért éppen most jelentették be a tételsorok megváltoztatását, abban keresendő, hogy azok a tanulók, az az évfolyam, amely a következő tanévben kezdi a nyolcadik osztályt, az első generáció volt, amely előkészítő osztályba is járt, és az idősebb diákokhoz viszonyítva más tanterv szerint tanulták a tantárgyakat. 

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb