Több nemzet kultúrája egyszerre egy helyen

Borszék Bogrács Fesztivál

43

A különböző nemzetiségek kulturális és gasztronómiai értékeit mutatja meg egyszerre egy helyen a Borszék Bogrács Fesztivál, amelyet már második alkalommal szerveznek meg az épp előttünk álló hétvégén. A háromnapos rendezvénysorozat tervezett programjait tegnapi, csíkszeredai sajtótájékoztatójukon ismertették a szervezők.

Programok sokaságát élvezheti a közönség. Idén is erős a gasztro-vonal Fotó: László f. Csaba

A fesztivált idén a Hargita megyei önkormányzat is támogatja, úgy tűnik, a megye vezetése elégedett volt az első kiadással – nyugtázta Dan Burlac, a fesztivál főszervezője. A főszervező ugyanakkor elmondta: rendezvénysorozat kulturális, sport- és gasztronómiai rendezvényeknek egyaránt helyt ad. Kifejtette: Borszék régóta multikulturális városnak számít, az üveggyártásnak és az ásványvíz-palackozó üzemnek köszönhetően már a 19. században fejlődésnek indult. Ezért is döntöttek úgy, hogy olyan fesztivált szerveznek, ahol több nemzetiség, sőt ország kultúráját mutatják be egyszerre.
A rendezvénysorozat szombati napján Tíz etnikum, tíz kultúra címmel nagyszabású gasztronómiai bemutatóra kerül sor magyarországi, albániai, törökországi, szlovéniai és moldáviai szakácsok részvételével. Ezenkívül magyarországi mesterszakácsok is tartanak bemutatót, a magyar konyha legízletesebb ételeit fogják elkészíteni.
Dan Burlac elmondta: kulturális eseményekből sem lesz hiány, három fotókiállítás, szabadtéri filmvetítés és könyvbemutató is szerepel a programkínálatban. Sportrendezvényekre is sor kerül, a tájfutás és kerékpárverseny mellett a „világ legerősebb embere” versenysorozatnak is lesz bemutatója.
Természetesen koncertek is szerepelnek a programkínálatban. Pénteken a helyi zenekaroké a terep: fellép a 4S Street, a Kalandor és a Wi-Fi. Szombaton többek közt színpadra lép a Krypton, az Örökség és a Fuvó Shock zenekar, vasárnap pedig a Semnal M és a Phoenix koncertezik.
Rédai Botond, a borszéki önkormányzat szóvivője ugyanakkor arról számolt be, hogy különlegességként néhány napra megnyitja kapuit a borszéki well­nessközpont, amely 95 százalékban már elkészült és gyakorlatilag már csak a működési engedélyek beszerzése van hátra, várhatóan év végéig megtörténik a hivatalos megnyitója.
Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke úgy fogalmazott: már maga a fesztivál koncepciója különlegessé teszi a rendezvénysorozatot, remek alkalom a magyar és a román kultúra találkozására.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek