2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Több mint száz fiatalt alkalmaztak októberben

Októberben több mint száz, az idén végzett fiatalt alkalmaztak Hargita megyében a cégek – tudtuk meg a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségtől. Jánó Edit osz­tályvezető szerint évente közel ezer fiatallal kötnek mun­kaszerződést a helyi vállalkozók, ehhez képest jóval kevesebben veszik igénybe az állam által nyújtott támogatást, amit akkor kapnak a cégek, ha frissen végzett munkaerőt alkalmaznak.

A végzett fiatalok alkalmazása némi anyagi juttatással jár, de a legtöbb cég ódzkodik
A végzett fiatalok alkalmazása némi anyagi juttatással jár, de a legtöbb cég ódzkodik

A megyei munkaerő-elhelyező ügynökség adatai szerint évente átlagosan ezer fiatalnak sikerül munkát találnia, idén októberig több mint háromszáz frissen végzett személyt alkalmaztak a cégek úgy, hogy igényelték az utánuk járó állami támogatást, további olyan ötszáz alkalmazásról tud a munkaerő-elhelyező ügynökség, amelyek során a vállalkozók nem használták fel a pluszjuttatást.
– Frissen végzett személy alkalmazásánál a munkavállaló végzettségétől függően 500-tól 750 lejig terjedő állami támogatásra jogosultak a munkaadók. A támogatást ennek ellenére kevesen használják ki, mivel a juttatás mellett kötelezettséggel is jár, másfél évig például köteles a munkaadó fenntartani a munkaszerződést, ellenkező esetben kénytelen visszafizetni az addigi támogatás összegét. A helyi kisvállalkozók ezt az időt viszont hosszúnak találják, és nem merik elkötelezni magukat – mondta lapunknak Jánó Edit.
A megyei ügynökség statisztikai adatai szerint októberben 116 fiatallal kötöttek munkaszerződést cégek, ebből 36 esetben igényelték az állami támogatást. 21 frissen végzett volt szakképzett, 60-an érettségiztek, míg 35 személyt felsőfokú diplomával alkalmaztak a munkaadók.
– Jelenleg 1585 frissen végzett munkakereső van a nyilvántartásunkban, ebből 620-an részesülnek munkanélküli segélyben, a többiek közül sokan valószínűleg egyetemen folytatják tanulmányaikat. Sajnos az egyénileg külföldön munkát vállalókról egyetlen romániai intézménynek sincs nyilvántartása. A statisztikai hivatal adatai szerint ugyanakkor a fiataloknak a 24-26 százaléka munkanélküli – részletezte az osztályvezető.
Jánó Edit szerint körülbelül egy év az az időszak, amíg a legtöbb fiatalnak sikerül elhelyezkedni, ebben szakmai támogatást nyújt a megyei ügynökség is: a munkanélküliek szakmai tanácsadáson, személyiségfejlesztésen és értékelésen vehetnek részt, ezenkívül felkészítik őket az állásinterjúra, és arról is tájékoztatják az érintetteket, hogy jelenleg milyen foglalkozások iránt van kereslet a munkaerőpiacon.

Pál Bíborka

Előző cikkMOL Liga
Következő cikkSakksuli (196.)

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb