Több, mint múlt héten, kevesebb, mint tavaly ilyenkor

Jelentősen nőtt a felső légúti fertőzésekkel küszködők száma az elmúlt hetekben – ismertette lapunkkal dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Ezzel szemben az influenzavírus aktivitása eddig nem volt nagy ezen a télen. A 2016-os év hasonló időszakához képest ugyanakkor kevesebb megbetegedést regisztráltak.

Önszántunkból korlátozzuk a beteglátogatást – kéri a megyei kórház Fotó: László F. Csaba

Míg január harmadik hetében 916 felső légúti fertőzéses esetet jelentettek a családorvosok az egészségügyi igazgatóság felé, addig február első hetében már 1400 megbetegedésről számoltak be szerte a megyében. Tar Gyöngyi szerint a növekedés jelentős, azonban nem rosszabb a helyzet, mint tavaly ilyenkor. A légúti fertőzésekkel kórházba utaltak száma csekély, a múlt héten hatan, azelőtt hárman feküdtek be. A tüdőgyulladásos esetek száma is nőtt az elmúlt hetekben, január közepén még 47 betegről tudtak, a hónap végén számuk már 58-ra emelkedett, múlt héten pedig 66 megbetegedést jegyeztek, akik közül 20-an kórházba is kerültek.
Az influenzával kapcsolatban megtudtuk, hogy erre a szezonra 2600 adag oltóanyagot kapott Hargita megye, ezt azt jelenti, hogy minden családorvos körülbelül tíz dózist vehetett át. Az egészségügyi igazgatóság vezetője azt mondta, hogy további 2000 adagot igényeltek az Egészségügyi Minisztériumtól, azonban ezeket nem kapták meg. Hozzátette, szerencsére a családorvosok még nem igényelték a kiegészítést, ami azt jelzi, hogy egyelőre nem beszélhetünk járványról.
A felső légúti megbetegedéses esetek gyarapodása miatt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban felhívást tettek közzé, amelyben arra kérik a látogatókat, hogy önszántukból korlátozzák a beteglátogatásokat – ezt már
dr. Demeter Ferenc kórházigazgató közölte lapunkkal. Mint mondta, azt javasolják a látogatóknak, hogy legtöbb tíz percet töltsenek a kórházban fekvők társaságában, figyeljenek oda a megfelelő higiéniára, például mossanak rendszeresen kezet. Ha a látogatni szándékozó személy a megfázás tüneteit észleli magán, akkor kerülje az intézményt. Továbbá, ebben az időszakban a gyermekeknek, illetve az idős, gyenge immunrendszerű személyeknek sem javasolt a kórházba menniük.
A felhívásban azt is kérik, hogy igazodjunk a látogatási időhöz: hétköznapokon délután 14 és 17 óra között lehet a kórházban tartózkodni. Az igazgató elmondása szerint minderre azért van szükség, hogy a belső fertőzések kockázatát a minimálisra csökkentsék. Január folyamán 17 belső fertőzés történt, ezeknek túlnyomó része felső légúti fertőzés. A fertőzések oka nem áll közvetlen kapcsolatban a látogatásokkal, az ilyen eseteket nem lehet teljes mértékben megelőzni – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy más, hasonló intézményekhez viszonyítva a megyei kórházban a belső fertőzések aránya alacsony.

Márk Boglárka

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb