Több mint kétezer diák bukott meg az első félévben

35

Az első félévben 229 tanuló hagyta el az iskolát a megyei tanfelügyelőség adatai szerint, ez az érték jóval magasabb, mint a tavalyi tanév első felében, amikor az ősszel beiratkozottak közül 163-an függesztették fel tanulmányaikat. A megyében tanuló diákok 6,61 százaléka bukott meg valamelyik tantárgyból az első félévben, 342 diák pedig hetes vagy annál alacsonyabb magaviseleti jeggyel zárta az első félévet, derül ki a statisztikai adatokból.

Némileg rosszabbak a megye diákságának tanulmányi és magaviseleti mutatói, de a valóságban ez mindig is változó Fotó: László Róbert
Némileg rosszabbak a megye diákságának tanulmányi és magaviseleti mutatói, de a valóságban ez mindig is változó Fotó: László Róbert

Félév végén felmérést készített a megyei tanfelügyelőség a tanulók tanulmányi eredményéről és magaviseletéről. A statisztikai adatokból kiderül, hogy bár ősszel Hargita megyében összesen 42 006 diák iratkozott be valamelyik tanintézménybe, az elmúlt hónapokban 41 602 tanuló járt folyamatosan iskolába és fejezte be az első félévet.
– Tanév közben 229 diák hagyta el a tanintézményeket, ez a szám nőtt a tavalyi és azelőtti statisztikai adatainkhoz képest, amikor a megyében 163-an, egy évvel korábban, a 2013/2014-as tanév első felében pedig 170 fiatal függesztette fel valamilyen okokból a tanulmányait – részletezte Görbe Péter főtanfelügyelő.
A tanulmányi eredményeket te­kintve a megyei intézmény azok számát összesítette, akik az első félévben megbuktak valamilyen tantárgyból – összesen 2752 ilyen diák szerepel a kimutatásokban.
Magasabb az első félévben hetes vagy annál alacsonyabb magaviseleti jegyet kapó tanulók száma is, mint a 2014/2015-ös tanév első felében, amikor 245 diáknak volt rossz magaviseleti jegye. Az idei félévben összesen 342 tanulót zártak le hetes vagy annál alacsonyabb magaviseleti jegyre az osztályfőnökök.
A legtöbb hetes vagy hetes alatti magaviseletű tanulót a székely­udvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolában (42 diák), illetve a gyergyószentmiklósi Fo­garasy Mihály Műszaki Líceumban (25 diák) számolt a tanfelügyelőség.
– Általában jellemző a műszaki és szakközépiskolákban, hogy olyan tanulók is kerülnek a tanintézményekbe, akiknek már az általánosban magaviseleti és tanulási problémáik voltak. A jegylevonást a hiányzások és a súlyosabb fegyelmi vétségek esetében alkalmazzuk, minden tíz igazolatlan hiányzás után egy jeggyel módosul a tanuló magaviselete, 41 igazolatlan esetében tehát már hatos magaviselettel kell számolnia a fiatalnak. Sajnos utóbbira is van példa iskolánkban – részletezte Szakács Paál István, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola igazgatója.
A statisztikából az is kiderül, hogy az első félévben tizennyolc középiskolást tanácsoltak el a tanintézmények, az elemi oktatásban pedig két kisdiák kapott elégtelen lezárást magaviseletből.
A tanfelügyelőség korábbi adataihoz képest idén jóval kevesebb az oktatási intézményekből elbocsátott tanulók száma, a tavalyi hasonló statisztikai adatok ugyanis 48 diákkal, a 2013/2014-es első féléves jelentés pedig 40 fiatallal számol. – A tanfelügyelőség minden évben elkészíti ezeket a statisztikákat, amelyek azonban, akárcsak a tanintézmények diákságának összetétele, állandóan változnak. Vannak tanévek, amikor a megyei diákság tanulmányi eredményei és magaviselete pozitív változást mutat, máskor éppen ellenkezőleg. Sokrétű a probléma, hiszen a gyermekek iskolába járási hajlandósága, tanulmányi előmenetelük, közösségben való viselkedésük függ a szülők hozzáállásától, iskolázottságától, az adott térség életszínvonalától is – nyilatkozta lapunknak az adatokkal kapcsolatosan Görbe Péter főtanfelügyelő.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.