Több mint kereskedelem: közösségi ügy

Helyénvaló dolgok Székelyudvarhelyen

586

Egy ideje „terméktapasztalókra” várja az érdeklődőket a Helyénvaló bolt, sőt délelőttönként egy csésze forró teára is szívesen látnak bárkit. Szé­kelyudvarhelyen működik az ország egyetlen olyan üzlete, ahol valóban helyi, azaz a város 70 km-es körzetéből származó termékeket, terményeket lehet beszerezni.

Terméktapasztaló a Helyénvaló boltban. Székelyföldi termék keresi székelyföldi vásárlóit Fotó: Facebook

A Civitas Alapítvány által a tavaly májusban megnyitott, és a Román–Amerikai Alapítvány Foodhub projektje által támogatott Helyénvaló bolt a helyi termelőket próbálja segíteni abban, hogy könnyebb legyen termékeik eljuttatása a fogyasztókhoz. Indulásakor lapunk is beszámolt erről az alternatív térről, amely új gondolatiságot igyekszik megtestesíteni az üzleti világban. Újszerű, mert a termelőket és vásárlókat partnerként látja, segíteni akarja egymásra találásukat és együttműködésüket, továbbá újszerű, mert etikus üzletet ajánl a betérőknek.

Online is lehet rendelni
Tavaly 23 termelővel indult a bolt, mára 72 termelő termékeit kínálja a friss zöldségtől, házikenyértől kezdve a húskészítményekig, tejtermékekig, teákig, natúr kozmetikumokig sok minden vásárolható a II. Rákóczi Ferenc utcában található boltban. Igazi székelyföldi áru, ami itt fellehető, az udvarhelyszékiek mellett többek között nyárádszeredai, Gyergyó környéki, csíkszéki, háromszéki helyi termelők készítményei, terményei közül lehet válogatni – sorolta Molnár Judith programigazgató.
Ugyanakkor egy polcon megtalálhatók az ország más részeiben működő Foodhub projektek (jelenleg 5 ilyen jellegű program fut) termelőinek árui is. Sőt nemsokára beindul a webshopjuk is: Székelyudvarhelyen és a város 30 kilométeres körzetében saját hűtőautóikkal szállítják ki hetente egyszer a megrendelt friss, csomagolt árut. Nem romlandó, hosszabb szavatosságú terméket messzebbbre is elvisznek: voltak már rendeléseik Nagybányáról, Bukarestből, Déváról is.

A gazdaságosságon túl
A sokszínű, változatos kínálat ellenére egyelőre messze áll a Helyénvaló bolt attól, hogy gazdaságos legyen – mondta Molnár Judith. Bár sok a visszajáró vásárló, a bolt nyitása óta eltelt néhány hónap alatt még a vásárlói kör nem alakult ki.
– Nagyon erős a turisztikai vonal, az átutazók szívesen vásárolnak könnyen szállítható, ajándékba adható termékeket, teákat, fűszereket – közölte a programigazgató. Hosszú folyamatnak látszik viszont a helyi emberek meggyőzése, hogy rendszeresen helyi terméket válasszanak, ami egyrészt egészséges, másrészt a megvásárlásával a helyi közösséget támogatjuk – tette hozzá. Mint fogalmazott, még egy évig mögöttük áll a Foodhub projekt, így olyan tevékenységeket is szervezhetnek, ahol nem a gazdaságosság a fő szempont.

Találkozások
A bolt több mint kereskedelmi egység: inkább közösségi tér kíván lenni. Ezért például minden hétfőn és csütörtökön délelőtt szívesen látnak bárkit egy teára (egyébként a teásbögrék is közösségi adakozásból gyűltek össze), és néhány hete egyfajta termékbemutatókat is szervez a Helyénvaló bolt. Legutóbb a székelyudvarhelyi Berze Albert hidegen sajtolt dióolaját mutatta be, és a nyárádszeredai Gabriella tejtermékeket kóstolhatták meg a jelenlévők.
Inkább terméktapasztalóknak nevezik ezeket az eseményeket, jövő kedden 16 órától például a siklódi Dávidvára Herbária termékeivel – teákkal, szappanokkal – és a székelydályai Tünde Natura kozmetikumaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a potenciális vásárlók.
– A helyi vásárlókör kialakításának céljával szervezzük ezeket a találkozókat. Közben igyekszünk bevonni minél több helyi termelőt, bár tudjuk, hogy sokuk számára nagy ugrás az üzletekben való forgalmazáshoz szükséges engedélyek beszerzése – fejtette ki Molnár Judith. – Ha öt év múlva megszűnik a bolt, mert erőteljesen beindul a direkt értékesítés és már nem lesz szükség ránk mint közvetítőre, én leszek a legboldogabb – összegzett a programigazgató.
Érdemes követni a Helyénvaló bolt Facebook-oldalát is, mert erőteljes a jelenlétük a közösségi portálon, és minden újdonságról, rendezvényről idejében tájékoztatják követőiket.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet
1 hozzászólás
  1. […] Több mint kereskedelem: közösségi ügy […]

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek