Több mint hetven tonna lebomló kerti hulladék

Szelektív hulladék újrahasznosítása

58

A vártnál jóval nagyobb mennyiségű lebomló kerti hulladékot gyűjtött össze a magánházaktól az Eco-Csík Térségi Hulladékgazdálkodási Vállalat. A zöld zsákokban tárolt kerti hulladékból a vállalat harmadosztályú komposztot állít elő, amit aztán legelők és erdős területek trágyázására hasznosítanának.

Zöld zsákban zöld hulladék. Több gyűlt, mint gondolták Fotó: László F. Csaba

Több mint hetven tonna kerti hulladékot gyűjtött össze az Eco-Csík Térségi Hulladékgazdálkodási Vállalat a múlt héten elindított, a magánházak lakóira érvényes szelektív hulladékgyűjtéssel. Amint arról már korábban beszámoltunk, a lakók ezentúl átlátszó, zöld színű zsákokba, illetve hulladékgyűjtő edénybe kell a különböző eredetű szemetet összegyűjtsék, a zöld zsákba kerülő lebomló kerti hulladékot minden hónap első csütörtökén gyűjti össze a térségi hulladékgazdálkodási vállalat.
– A vártál jóval nagyobb mennyiségű lebomló kerti hulladékot gyűjtöttünk össze. Megkérjük a lakókat, hogy a zöld zsákokat, amiben a faágat, levelet, száradt virágot, gyümölcsöt gyűjtötték össze, minden hónap első csütörtökén reggel 7 órakor tegyék ki a kapuk elé, mert akkor szedik össze munkatársaink. Az első gyűjtésnél nem tudtuk egy nap alatt összegyűjteni a hulladékot, ennek az oka egyrészt a nagy mennyiség volt, másrészt, hogy nem azonos időben kerültek ki a kapuk elé a zsákok – tájékoztatott Pál Tamás, a vállalat ügyvezető igazgatója.
Az igazgató szerint az összegyűjtött lebomló kerti hulladékot a térségi hulladékgazdálkodási vállalat munkatársai ledarálják, majd csomóba rakják komposztálni.
– Várhatóan harmadosztályú komposztot nyerünk így, ez az összetétele miatt a legelők és erdők trágyázására lesz alkalmas. Tárgyalásokat folytatunk a közbirtokosságokkal, hogy nekik adnánk át, de a végleges döntést még nem hoztuk meg – mondta az ügyvezető igazgató.
Pál Tamás ugyanakkor arra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy aki korábban a saját kertjében komposztálta a kerti hulladékot, az továbbra is tegye ezt, hiszen hulladékgazdálkodási szempontból a hosszú távú cél az, hogy csökkentsük a leadott szemét mennyiségét.
– Akiknek pedig a szemét mennyisége miatt a leadott egy zsáknál többre van szükségük, azok személyesen jelezzék a vállalat székhelyén. Sajnos tapasztalataink szerint a zsákok jelentős része, nagyjából negyven százaléka eltűnik, és nem kerül vissza a rendszerbe, előfordulhat tehát az is, hogy a kiosztott zsák egy része nem ér célba – tette hozzá Pál Tamás.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek