Több mint háromszázan a rajtnál

Elkezdődött a sivatagi show

28

Közép-európai idő szerint tegnap este kezdődött el a 41. Dakar Rali, a világ legrangosabb sivatagi autós és motoros versenye. A Peruban zajló viadalt több mint háromszáz jármű kezdte el, a pilóták ötezer kilométert tesznek meg január 17-ig. Magyarok is vannak a mezőnyben.

A hivatalos rajt előtt felsorakoztatták a motorokat is

Több mint ötezer kilométer, ebből mintegy háromezer kilométer gyorsasági szakasz végig sivatagban, 163 motor és quad, 130 autó, valamint 41 versenykamion – ezek a 41. Dakar Rali legfontosabb információi számokban. Összesen 334 járműben 534 versenyző és navigátor kezdett neki tegnap a kalandnak Peruban.
Magyarországot Szalay Balázs és Bunkoczi László, az Opel Dakar Team versenyzői képviselik a mezőnyben, ahol tizenhét női induló is található, míg Romániából a szatmárnémeti Gyenes Emánuel áll rajthoz a motorosok kategóriájában.
A szervezők mindent megtettek a vasárnapi megnyitón azért, hogy az egész világ a legkeményebb raliról beszéljen: a francia Sébastien Loeb például Peugeot-jával egy KT-1P típusú kiképző repülőgéppel versenyzett. A január 17-ig zajló sivatagi tereprali gyorsasági szakaszai és etapjai kizárólag Peru területén vezetnek.
A tizennegyedik Dakar Raliján induló Szalay Balázs szerint az idei viadal sem ígérkezik könnyebbnek, mint a többi, sőt még nehezebb lesz, mint az elmúlt években, hiszen száz százalékban homokon zajlik a verseny. „Jó néhány versenyzővel beszélgettem az elmúlt napokban, és kivétel nélkül mindenki az utóbbi évek egyik legnehezebb megméretésére számít, mert bármennyire is tapasztalt az ember, az itteni dűnék mindig nagy kihívást jelentenek” – mondta a magyar pilóta.
Tegnap a Lima és Pisco közötti 331 kilométeres szakaszt teljesítette a mezőny, de csak 84 kilométer volt a mért szakasz. Ma viszont több mint félezer kilométer vár a versenyzőkre, hiszen a mezőny Piscóból indul és San Juan de Marconában ér célba, az 553 kilométeres távból 342 kilométer lesz a gyorsasági szakasz hossza.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek