Több mint elégedettek a lengyelek

46

A varsói NATO-csúcstalálkozó átrajzolta a globális biztonság térképét és megerősítette Lengyelország biztonságát – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen az észak-atlanti szervezet tanácskozását értékelték.

Beata Szydlo lengyel kormányfő. Kedvező csillagállás fotó: hirado.hu
Beata Szydlo lengyel kormányfő. Kedvező csillagállás fotó: hirado.hu

A csúcs megszervezéséért felelős tárcavezetők – a nemzetvédelmi, a kül- és a belügyminiszter részvételével – megtartott varsói sajtóértekezleten Szydlo úgy értékelte: a hétvégén hozott döntések az egész észak-atlanti szövetséget megerősítik.
Lengyelországot illetően úgy fogalmazott: itt „valódi NATO-jelenlétnek lesz helye”, kormányának a csúcstalálkozó előtt kitűzött összes stratégiai célja megvalósult.

Szövetséges garanciák
Hasonlóképpen vélekedett Wi­told Waszczykowski külügyminiszter is.
– Csak ma mondhatjuk meg, hogy valódi szövetséges garanciákra tettünk szert azáltal, hogy az atlanti szövetség erőit idetelepítik – jelentette ki.
Szerinte „az elszántságot és az elrettentést jelképező” egységek a térség biztonságát szavatolják.
Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter szerint Varsóban „újrafogalmazták a NATO helyzetét, újraértékelték a világban jelentkező valódi, az összes tagállamot érő fenyegetéseket”. Ezt a fejleményt szerinte „a lengyelek nemzedékei talán a második világháború kitörése óta várták, arról álmodozva, hogy végül biztonságban legyünk, mi döntsük el, mely hadseregek védenek, és miféle szövetségesekből nemigen kérünk” – jelentette ki.
Kilátásba helyezte: a Lengyelországba telepítendő, amerikai irányítású szövetséges egységek a jövő év január elejétől érkeznek, az Egyesült Államok egyben annak a lengyelországi székhelyű hadosztálynak az élére is áll, amely a balti államokba a német, a brit és a kanadai irányítással vezénylendő nemzetközi zászlóaljakat felügyeli.

Erősítésről állapodtak meg
A szombaton véget ért kétnapos varsói NATO-csúcsértekezleten többek között a keleti szárny megerősítéséről döntöttek, ennek keretében Lengyelországba és a balti államokba négy, összességében mintegy 4 ezer fős zászlóaljat telepítenek rotációs jelleggel.
Jövőre emellett egy, mintegy 4200 fős amerikai páncélos dandárt is irányítanak a kelet-közép-európai országokba, lengyelországi parancsnoksággal.
A tagállamok a csúcson állást foglaltak a közös védelem és a közös alapértékek mellett, a terrorizmussal szembeni védelmi és elrettentő erő fokozását, az euro-atlanti térség és Európa egységét, az Oroszországgal folytatandó párbeszédet hangsúlyozták.
A NATO kiképző és képességfejlesztő missziót kezd Irakban a helyi fegyveres erőknél, támogatást nyújt Jordániának, egy új hírszerző központot létesít Tunéziában, hogy ezzel is segítse az ország különleges erőinek munkáját. A NATO-tagálla­mok vezetői elvileg jóváhagyták, hogy a NATO légtérellenőrző AWACS gépei közvetlen támogatást nyújtsanak az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában harcoló, amerikaiak vezette koalíciónak.
A NATO új haditengerészeti hadműveletet indít a Földközi-tengeren (Operation Sea Guardian), fenntartja stabil katonai jelenlétét Afganisztánban és 2020 végéig folytatja az afgán biztonsági erők finanszírozását.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.