Több mint 800-an újráznak románból

Megkezdődött a pótérettségi

51

Zökkenőmentesen zajlott megyénkben a pótérettségi első napja. A tegnapi megmérettetés az eddig sikertelenül próbálkozók romántudását mérte fel – egyébként is erre a próbára iratkoztak be a legtöbben.

Legtöbben románból vizsgáznak. Ma az anyanyelv vizsgája következik Illusztráció: Archív

Romániában több mint 43 500-an iratkoztak be az érettségi vizsga második szakaszára, közülük majdnem 15 ezren korábbi években végezték el a középiskolát, 28 700-an idén, csak épp nem sikerült átmenőt szerezniük a megmérettetésen, vagy elbuktak a tanév végén, és pótvizsgát kellett tenniük.

Zöld szám hívható
Tegnap a román nyelv és irodalom írásbeli próbával rajtolt a vizsga, ma magyarból írnak dolgozatot az újrapróbálkozók, majd következik a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, illetve a választott tantárgyból való vizsga.
Az első eredmények szeptember 3-án, dél körül várhatók, a jegyeket az érettségi központokban is kifüggesztik, de online is nyilvánosságra hozzák (bacalaureat.edu.ro). Aznap délután lehet fellebbezni, ha valaki elégedetlen a kapott jegyekkel. A végleges eredményekre szeptember 7-én kell számítani.
Az augusztusi érettségit ugyanazon szabályok szerint szervezik meg, mint a júliusi vizsgát: vigyázni kell a pontosságra, és arra, hogy a termekbe semmit nem szabad bevinni. Akit kizárnak egy vizsgáról, az jó darabig (két érettségi szesszió!) nem próbálkozhat újra.
A megmérettetés ideje alatt az oktatási minisztérium zöld számot is működtet (0800801100), amelyen jelenthetők az esetleges szabálytalanságok, rendellenességek.

Ma jóval kevesebben vizsgáznak
Megyénkben tegnap rendben zajlott minden – tudtuk meg a tanfelügyelőségen. 955-en jeletentkeztek be a vizsgákra, nagy többségük idén végzett, és románból kell újravizsgáznia. A pótérettségi első napján 811-en futottak neki ismét a romántételeknek. Matematikából 350-en, magyar nyelv és irodalomból 150-en pótérettségiznek.
Három vizsgaközpontba osztotta el a tanfelügyelőség az új­rázókat: a csíkszékiek a csík­sze­redai Joannes Kájoni Szak­közép­iskolában, a gyer­gyóiak és maroshévíziek a gyergyó­szent­miklósi Batthyányi Ignác Szak­középiskolában, míg az udvar­helyszékiek Székely­ud­var­helyen, az Eötvös József Szak­középiskolában vizsgáznak.
Szeptember 7. után az a fiatal dőlhet végre hátra, akinek a szóbeli, azaz kompetenciavizsgái is sikerültek, minden tantárgyból megírta az 5-öst és az írásbeli jegyeinek átlaga meghaladja a 6-ost.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek