2021, január 17, vasárnap.

Több mint 1600-an támogatják a Caritas kérését

A Caritas Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciójához csatlakozva pénteken este több mint 3700 személy gyújtott gyertyát Székelyföld számos településén. A Gyulafehérvári Caritas ez alkalommal aláírást is gyűjtött a kormányhoz címzett petíció érvényesítéséhez, melyben a szervezet a szociális ágazat központi költségvetésének növelését kéri.

Gyertyagyújtás a csíkszeredai Szabadság téren. 270-en támogatták a petíciót is
Gyertyagyújtás a csíkszeredai Szabadság téren. 270-en támogatták a petíciót is

Két év alatt drasztikusan csökkent a közhasznú szociális feladatokat ellátó szervezetek állami támogatása, a kormány idén pedig a gyermekeknek és fiataloknak szóló programoktól teljesen megvonta a szubvenciót – állítja a Gyulafehérvári Caritas. A szervezet korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint a Caritas 2013-ban 3,506 millió lej állami támogatásból gazdálkodott, ez azonban 2015-re 2,289 millió lejre csökkent. Ugyanakkor a civilek által nyújtott szolgáltatások mennyisége és minősége nem romlott, sőt új beruházásokat indítottak el. A Gyulafehérvári Caritas az idei költségvetés ismertetése után 150 civilszervezettel közösen jelezte Rovana Plumb miniszternek, hogy helytelennek tartja az állami elbírálást, a levélre azonban nem kaptak választ. A szervezet most újabb akcióval próbálja érvényesíteni kérését és felhívni a kormány figyelmét a szociális szolgáltatásokra szánt központi finanszírozás növelésének fontosságára.
– Kérjük a kormányt, hogy a következő öt évben 0,3 százalékkal növelje az ágazatnak szánt összeg értékét – hangzott el a szervezet követelése a pénteki akción. Endes-Ábrahám Ibolya szerint a Caritas kérését 1616-an támogatták aláírásukkal Székelyföldön, az Egymillió csillag a szegényekért gyertyagyújtási akció helyszínein.
– Csíkszeredában 520 személy gyújtott gyertyát a szegényekért, összesen 3320 lejnyi adomány gyűlt össze és 270 személy írta alá a petíciónkat. Csíkkarcfalván 190-en csatlakoztak az akcióhoz, ebből 154-en írták alá a petíciót, Gyergyószentmiklóson pedig háromszázan adományoztak a szegényeknek és 35-en támogatták kérésünket – sorolt néhány adatot lapunknak a szervezet közkapcsolatokért felelős munkatársa. A szolidaritási akció alkalmával Székelyföldön több mint 3700 személy adományozott a szegényeknek: felajánlásaikból 33 292 lej gyűlt össze.

Pál Bíborka

Előző cikkSimplicissimus
Következő cikkHálaadás a jó termésért

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb