Több mint 10 órás egyeztetés

Egészségügyi bérpótlékok

19

Az állami egészségügyi szektorban a bérpótlékok kapcsán kibontakozott elégedetlenség és tiltakozások feloldása, illetve rendezése végett hetek óta tárgyalások folytak az érdekképviseletek vezetői és a kormányzati illetékesek között, azok egyike-másikán jelen volt maga a kormányfő, Viorica Dăncilă is. Az egyeztetések igen körülményesnek és elhúzódónak bizonyultak, s ennek okán a múlt csütörtöki kormányülésen Viorica Dăncilă azt közölte, hogy május 8-án ismét találkozni fog együtt a munkaügyi és az egészségügyi miniszterrel az érdekképviseletek illetékeseivel, s várhatóan elfogadásra kerülhet egy konkrét megoldás, még akkor is, ha az kompromisszumosnak bizonyulhat.

A kormányfő tegnapi programját hírül adó hivatalos honlapon az szerepelt, hogy az egyeztető tárgyalásokra 10 és 12 óra között kerül sor, s azonkívül még két esemény szerepelt Viorica Dăncilă napi programjában. A találkozó a beharangozott időpontban megkezdődött, de órák teltek el, s az nemigen akart véget érni, és még szőnyeg alatti értesülések sem igen szivárogtak ki. Hírügynökségi jelentések szerint a déli órákban arról állítólag távozott a kormányfő, de a tárgyalások nem szakadtak félbe, s a kormány képviseletében azon részt vett Olguța Vasilescu munkaügyi és Sorina Pintea egészségügyi miniszter, valamint Darius Vâlcov, a kormányfő államtanácsosi rangú személyi tanácsadója. Szinte hihetetlen, de több mint 10 óra múltán ért véget az egyeztetés. Meg nem erősített értesülések szerint a szakszervezeti érdekképviseleti szervezetek vezetői azt követelték, hogy a közszférai egységes bérezési, a 2017/153-as kerettörvénynek a bér jellegű pótlékokra, kompenzációkra, illetményekre és másabb hasonló juttatásokra vonatkozó 25-ös szakaszának szövegét olyképpen módosítsák, hogy az egészségügyi szektor keretében kivételes módon ne 30%-os legyen az értékhatár, amely a szóban forgó juttatások teljes összegére vonatkozik. (Azaz az egészségügyi szektor esetében a hitelutalványozók szintjén megállapított bértömegnek 30%-kal nagyobb arányát jelenthesse a pótlékok együttes összege.) Ilyen értelemben állítólag egy olyan javaslat fogalmazódott meg, amely értelmében „külön tételt” (költségtételt) kellene képezzenek az ügyeleti díjak, valamint a hétvégi, illetve a munkaszüneti napok pénzbeli ellentételezése. Másképpen fogalmazva ez utóbbi költségek a javaslat szerint ki kellene kerüljenek a már említett 25-ös szakasz által szabályozott bér jellegű juttatások köréből.
A tárgyalások 20.30-kor értek véget, s azt követően közös sajtótájékoztatót tartott a két tárcavezető, valamint a Sanitas Föderáció elnöke, Leonard Bărăscu. Az általuk elmondottakat összegezve a következőkre kell utalnunk: egy hét pontot tartalmazó megállapodás aláírására került sor, s annak értelmében sor kerül bizonyos jogszabályozási módosításokra, az április hónapban bekövetkezett negatív előjelű bérkülönbözetek kompenzálására, ugyanakkor megkezdődnek az ágazati kollektív munkaszerződés megkötésére vonatkozó tárgyalások. Leonard Bărăscu bejelentette, hogy a május 11-re meghirdetett általános sztrájk az egyezmény megkötése okán okafogyottá vált. (Holnapi lapszámunkban a közös sajtótájékoztatón elhangzottakra még visszatérünk.)

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.