Több millió eurót hoztak a településükre

Hargita megyei polgármestereket is díjaztak

4 966

A gyulafehérvári székhelyű európai uniós pályázatokért felelős kifizetési ügynökség (AFIR) kitüntette azokat a polgármestereket, akiknek az utóbbi években, évtizedekben a legtöbb uniós pályázatot sikerült lehívniuk.

A kitüntetett polgármesterek. Csapatmunka, amellyel a közösség nyer Fotó: Facebook

Kiválósági díjjal tüntettek ki kedd este Gyulafehérváron öt udvarhelyszéki, három csíki, illetve négy Gyergyó ­vidéki település polgármesterét, adott esetben elődjét is.
Gyerkó Levente, Nagyga­lamb­falva elöljárója arról tájékoztatott, hogy 2008-tól kilenc nyertes uniós pályázatot sikerült lehívniuk több mint 6 millió euró értékben, nagy meglepetésükre ezt a munkát díjazta a kifizetési ügynökség.
– Jóleső érzés, hogy elismerik a munkánkat, és örülünk, hogy a közösség javát szolgálhatjuk. Galambfalva községben minden kapu – 640 háztartás – előtt aszfaltút van. A beruházásokra szánt összegeket az elmúlt években igyekeztünk teljes mértékben megpályázni a kollégáimmal – mondta Gyerkó Levente.
Katona Mihály polgármester szerint az elmúlt évtizedben nagyjából húsz sikeres uniós pályázata volt Korond községnek. Jelenleg hét pályázatuk van kivitelezés és közbeszerzés alatt, mintegy 10 millió euró értékben. Az utóbbi tíz esztendőben hozzávetőleg 20 millió euró értékben nyertek uniós pályázatot.
– Jelenleg is zajlik a községi utak aszfaltozása, a csatornahálózat bővítése és modernizálása, illetve az óvoda építése. Folyamatban van a Pálpataka–Varság közötti 6,7 kilométeres erdei út aszfaltozása, az ivóvízrendszer modernizálása, illetve az iskola felújítása – részletezte a korondi elöljáró.
Bokor Sándor, Parajd polgármestere elmondta: összességében az elmúlt tíz évben nagyjából tizenöt nyertes uniós pályázatot hívott le a község 12 millió euró értékben. Jelenleg hat pályázat van kivitelezés alatt 4 millió euró értékben.
– A hatvanhét Hargita megyei önkormányzatból tizenkettőt díjaztak, és öröm volt hallani a magyar neveket. Jó érzés tapasztalni, hogy a magyar települések felzárkóztak és igyekeznek a fejlődés útjára lépni. A kitartó munkának meglesz az eredménye, és csakis az lehet sikeres, aki a munkának szenteli a napjait. Sosem a polgármester és a csapata a nyertes, hanem maga a közösség – fogalmazott Bokor Sándor.
Kovács Lehel polgármester örömét fejezte ki, hogy Farkaslaka község is felzárkózott a sikeres pályázókhoz. 2012-től nagy lendülettel pályáznak, és azóta az élvonalba tornázta fel magát a község.
– Tizennégy uniós pályázatot nyertünk meg, közel 7 millió euró értékben, ezen pénzalapok nélkül nem tudtunk volna nagyobb fejlesztéseket kivitelezni. Nagy a község, kilenc település tartozik hozzánk, éppen ezért sok a teendő is. Örülök, hogy ennek ellenére eredményeket tudunk felmutatni – mondta Farkaslaka polgármestere.
Mihály Dénes lövétei polgármester csupán két éve tölti be a tisztséget, ennek ellenére őt is kitüntették.
– 3 millió euróra pályáztunk az elmúlt évben az Európai Uniónál, 1,5 millió eurót vízhálózat-építésre és kanalizálásra, egymilliót utakra és 500 ezret napközire kaptunk. Mindhárom beruházás közbeszerzés alatt áll – tájékoztatott Lövéte elöljárója.
Mindannyian egyetértenek abban, hogy ez a díj nem csupán a polgármesterek érdeme, hanem
a munkatársakat és az egész közösséget illeti. Büszkén vették tudomásul, hogy munkájukat nemcsak a helyi közösség, hanem a pályázatot kiírók is értékelik.

Csíki és gyergyói kitüntetettek

A Központi Fejlesztési Régiót alkotó megyék önkormányzatai közül Hargita megyéből bő tucatnyi polgármester vehette át a szimbolikus, anyagi juttatással nem járó elismerést – tudtuk meg Bőjte Csongor-Ernő csíkdánfalvi polgármestertől. Rajta kívül Csíkszékről Csibi József és Szentes Csaba, Madéfalva jelenlegi és korábbi elöljárója, valamint Császár Attila, Csíkrákos polgármestere vehette át a díjat. Gyergyószék sem maradt díj nélkül: Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere, Gál Szabolcs, Gyergyóalfalu községvezetője, Laczkó-Albert Elemér gyergyóremetei és Puskás Elemér gyergyóditrói elöljáró vehette át az uniós források hatékony lehívásáért járó elismerést.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek