Több lesz a taxi és az ifjúsági lakás

Élő adásban vitatkoztak, szavaztak Székelyudvarhelyen

377

Huszonnyolc ifjúsági lakás épül a Csereháton és 72 helyett 90 taxis lesz a városban – többek közt ezekről döntöttek a szé­kelyudvarhelyi városatyák a júniusi rendes havi tanácsülésen. Szorosabbra fűzte a kapcsolatot a város a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulással is: döntöttek a tagdíjról és a társuláshoz csatlakozni kívánó környékbeli falvak támogatásáról.

Élőben közvetítették a tanácsülést. Ennél azonban nagyobb áttörésre számítanak, például taxis-kérdésben Fotó: Lőrincz Csaba

Szabadság miatt Gálfi Árpád polgármester nem vett részt az önkormányzati testület tegnapi rendes havi tanácsülésén, de távollétében sem maradt le semmiről: az ülést a Székelyudvarhelyi RMDSZ és a polgármesteri hivatal kamerája is élő adásban közvetítette a Facebook közösségi portálon. Jakab Attila városmenedzser bejelentette: a városvezetés nyitottságot hirdetett, ennek fényében ezután minden tanácsülést élő közvetítésben követhetnek az érdeklődők. A helyi szövetség elnöke, Derzsi László úgy replikázott: az élő adás az RMDSZ ötlete volt, „frappánsan reagált a hivatal.”

Tisztább víz, népesebb Cserehát
A csütörtöki ülés egyperces néma főhajtással kezdődött: a nemrég elhunyt Kányádi Sándor és Balázs Piroska, a hivatal munkatársa emlékezete előtt tisztelegtek a jelenlevők. Az előterjesztésben 40 napirendi pont szerepelt, ebből hármat már az elején visszavontak, egy pedig (a Romániai Vakok és Gyengénlátók Szövetsége helyi szervezetének az egy évig díjmentesen bérelhető szolgálati lakásra vonatkozó kérelme) az RMDSZ-frakció tartózkodása miatt elbukott a szavazáson.
A tanácsosi testület így végül 36 határozattervezetet fogadott el. A városatyák többek közt arról határoztak, hogy a város lakosonként 1 lejt – azaz 38 394 lej éves tagsági díjat – fizessen a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulásnak. Az alpolgármester, Orbán Árpád ennél a fejezetnél elmondta, a megyei tanács pályázik az infrastruktúra fejlesztésére, ebből 19,66 millió lej jut a városnak a vízvezeték- és a csatornahálózat cseréjére, bővítésére. Elhangzott: a Harvíz-részvények vásárlására egyelőre nincs pénz a költségvetésben, ugyanakkor a város támogatja azoknak az udvar­helyszéki településeknek (Homo­ród­szentmárton, Kányád, Székely­derzs) a szándékát, amelyek csatlakozni kívánnak a társuláshoz.
Másik fontos határozat értelmében újabb 28 ifjúsági lakással bővül a Cserehát lakónegyed – ismertette Puskás Katalin, a polgármesteri hivatal fejlesztési és beruházási igazgatója. Az Országos Lakásügynökséggel egyeztettek, a tömbház a kisegítő iskola mögötti területen épül fel, 2 garzonja, 4 három- és 22 kétszobás lakrésze lesz. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányának műszaki és gazdasági mutatóit határozatban rögzítették.

Rendet és rendszert
A testület arra is rábólintott, hogy a jelenlegi 72-ről 90-re emelkedjen a taxisok száma Udvarhelyen, ugyanakkor arra is, hogy a polgármesteri hivatal évente három alkalommal ellenőrizze azt, hogy a taxistársaságok mennyiben tartják be az előírásokat, kitérve a viselkedési normákra, öltözetre, autók tisztaságára stb. Ennél a napirendi pontnál László Szabolcs, a székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetője is felszólalt. Úgy vélekedett: nem a taxisok létszámával, hanem a szervezettséggel van a gond, mert legtöbben csak a jövedelmező hétvégeken akarnak dolgozni, hétközben nem. A szabadúszó taxisok pedig akkor fuvaroznak, amikor kedvük tartja. A tanácsosok egyetértettek abban, hogy a jelenleg sok kívánnivalót maga mögött hagyó szolgáltatás minőségét csak a társaságok közötti versenyhelyzet megteremtésével, ellenőrzésekkel lehet javítani. Derzsi László képviselő újólag felhívta a lakosok figyelmét: ha az utas nem kap számlát, nem köteles kifizetnie a fuvardíjat.

Aratóünnep és tagsági díjak
Kisebb vitát kavart a következő havi kultúra. A tulipános frakció formai hibákra hivatkozva tartózkodott a júliusban megszervezendő Kárpát-medencei aratóünnepre vonatkozó határozattervezet elfogadásánál, de ez végül nem hiúsította meg a szándékot, és azt, hogy Jakab Attila városmenedzser szerint „Udvarhely is felkerüljön a mezőgazdasági térképre”.
Az élőben követhető ülésen az önkormányzati testület elfogadta továbbá azt is, hogy a város tagdíjat fizessen a Romániai Energiavárosok, valamint a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesületének és a Székelyudvarhelyi Szociális Akciócsoport Egyesületnek is. Határoztak ifjúsági lakáscserékről, szociális lakások kiutalásáról, terület koncesszióba adásáról, illetve arról, hogy a Moldován Horváth István Ügyvédi Iroda képviselje a várost az RDE Hargita Kft.-vel folyó perben.
A különfélék fejezetnél Benedek Árpád-Csaba a Városi Sport Klub létrehozását, szervezeti felépítését, szabályzatát firtatta, de szó esett a játszóterek felújításáról, a központban grasszáló kóbor ebekről, a Bethlen lakónegyedi MOL benzinkút előtti „holdbéli tájról”, a Nicolae Bălcescu és az Orbán Balázs utca kereszteződésében levő út javításáról és a bicikliutakról, pontosabban azok hiányáról.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.