Több jut az egészségügyre

Jóváhagyta a kormány az idei országos költségvetést, amelyben az egészségügyre szánt összeg mintegy 10 százalékkal több a tavalyihoz viszonyítva. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára 28,81 milliárd lejt irányoztak elő 2017-re.

A 2,72 milliárd lejnyi többletnek meglesz a helye, a leosztásokat úgy bonyolítják, hogy minden ágazat a tavalyi támogatási értékhez viszonyítva többletfinanszírozásban részesüljön. Az összegeket még nem osztották le a megyékre. A Hargita megyei intézmény már előkészítette az igénylistát, 9,2 százalékkal több finanszírozást kérnek, mint tavaly. Amint megtörténik a leosztás, közzéteszik, hogy mely ágazatra mennyivel több pénzt szánnak – mutatott rá Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.
Az országos adatokat vizsgálva láthatjuk, hogy a gyógyszerekre, orvosi eszközökre szánt összeg mintegy 3,5, a klinikai járóbeteg-rendelésre, valamint laboratóriumi vizsgálatokra majdnem 10, a kórházi bentfekvéses kezelésekre 5,5, az otthoni betegellátásra pedig 15,5 százalékkal szánnak többet idén. 34,77 százalékkal csökken azonban a hazai rendszerben biztosítottakat érintő külföldön elvégzett orvosi szolgáltatásokra fordított összeg, mivel az elmúlt időszakban jelentősen túllépték az erre szánt keretet – áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kiadott közleményben.

Márk Boglárka